Fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië

door Roger

We zijn in de regio Brana do Cech, ofwel Poort naar Bohemen, waar we door een busje worden afgezet bij het meer van Flajé, het startpunt van onze fietsroute vandaag.
Hier staat gids Sven met zijn prachtige, stoere MTB’s al te wachten. Het goede nieuws is dat we ruim 60 kilometer door het glooiende terrein van het Ertsgebergte gaan fietsen vandaag. Het nog betere nieuws is dat de fietsen zijn uitgerust met trapondersteuning.

Fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië
De stoere elektrische MTB’s staan al op ons te wachten

Paddelen door het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) heeft een bewogen geschiedenis en heeft de laatste jaren grote veranderingen ondergaan. In de 15de en 16de eeuw was het gebergte de belangrijkste Europese bron van zilver. Hierna werd er uranium gewonnen en de daarop volgende kolenwinning en de aanbouw van kolencentrales heeft geleid tot aanzienlijke verwoesting van de bossen in de jaren zeventig en tachtig. Momenteel is er weinig meer te merken van die verwoesting en de zware industrie. Integendeel, het gebied kenmerkt zich juist door rust en door prachtige jonge bossen met berken en blauwsparren. We fietsen, komen amper mensen tegen en zijn één met de natuur. We peddelen lekker door en ik probeer de trapondersteuning zo minimaal mogelijk te gebruiken, om er nog een beetje een sport van te maken. Dat kan makkelijk want échte bergen kom je tijdens het fietsen door het Ertsgebergte eigenlijk niet tegen. Het is vooral heuvelachtig.

Fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië

Onze route ligt niet bepaald bezaaid met horeca gelegenheden. Sowieso kom je weinig bebouwing tegen. Om die reden maken we gebruik van een vroege lunch bij de golfclub Teplice in Cínovec. Als de calorieën ruimschoots zijn aangevuld, stappen we weer op onze elektrische stalen ros en vervolgen onze route.

Paddenstoelen plukken

Nog maar net onderweg komen we een Tsjechisch familie tegen. Voorover gebogen turen ze naar de grond, aan de arm een rieten mand.
Sven verteld: “zodra het herfst wordt, trekken de Tsjechen er massaal op uit om eetbare paddenstoelen te zoeken. Paddenstoelen zoeken is een nationale hobby en de beboste gebieden van het Ertsgebergte staan vol paddenstoelen”. Maar pas op! Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en er groeien ook giftige exemplaren. “Er zijn ook Tsjechen die het verschil tussen giftige en gewone paddenstoelen niet kennen, maar dat is een uitstervend ras” grapt Sven.

Paddenstoelen plukken in Tsjechië
Zou jij weten of deze paddenstoelen eetbaar zijn?

Bij Krupka hard naar beneden

Vlak voor Krupka gaat het even behoorlijk omhoog en kunnen we de calorieën er af trappen. Boven aangekomen maken we een korte stop om even te genieten van het uitzicht over de stad Usti. Vanaf hier volgt een leuk stuk. We gaan ‘off-road’ omlaag en de robuuste fietsen gaan doen waar ze voor gemaakt zijn. We suizen joelend over een olifantenpaadje hard naar beneden. De koeien kijken ons verbaasd na.

Fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië

Tisa Rock, een absoluut hoogtepunt bij het fietsen door het Ertsgebergte

Zoals zo vaak zit het venijn in de staart. De laatste kilometers gaan nog behoorlijk steil omhoog. Het motortje is op dit stuk een welkome aanvulling. Dan maken we nog een laatste tussenstop. We zijn bij Tisa Rock (Tiské stěny) een spectaculair gebied met vreemd gevormde stenen met namen als de eend en de schildpad.

Rotsen in Tisa
De schildpad is duidelijk te herkennen, voor de eend is mogelijk wat meer fantasie nodig.

En dan zie je de reusachtige rotsformaties die ooit het decor voor de films ‘The Chronicles of Narnia’ waren. Het is hier prachtig en mysterieus tegelijkertijd. Het is al laat in de middag als we hier zijn en helaas is er niet voldoende tijd om de lange wandeling door het zandstenen doolhof te maken. Maar de korte indruk die ik wel heb gekregen is verpletterend. Ben je hier ooit in de buurt trek er dan twee uurtjes voor uit.

Tisa en de rotsformaties in Tsjechië
Het zandstenen doolhof van Tisa

Een Kofola voor de eindsprint

Om nog een beetje energie op te doen voor het laatste stuk drinken we een halve liter Kofola. Sven doceert: “Kofola was ooit het communistische antwoord op de Westerse merken Pepsi en Coca Cola. Kofola is terug van weggeweest en thans zeer populaire frisdrank bij de Tsjechen.”
De suikers doen hun werk. Het laatste stuk gaat het snelst van allemaal en vlak voor het donker wordt bereiken we Hotel Kristin Hrádek waar we zullen overnachten.

Ertsgebergte Tsjechië
Hooi!

Kristin Hrádek is een klein jachthuis uit de 18e eeuw, gelegen op de grens van Bohemen en Saksen in de buurt van Děčín en Vysoké (Děčínský) Sněžník. Hier rusten we uit en kijken we terug op een prachtige dag fietsen door het Ertsgebergte.

Informatie over fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië

Active point (www.active-point.cz) is de organisatie van gids Sven. Behalve fietsen door het Ertsgebergte kun je ook wandel- en steptochten boeken en kun je via ferrata doen in Děčín.

Op www.czechtourism.com vind je heel veel informatie over Tsjechië  in het algemeen en op http://www.branadocech.cz/en/?langcode=en  vind je meer informatie over de regio Brana do Czech

Tisa Rock is een van de hoogtepunten van deze route, maar ook van Tsjechië. In de zomermaanden moet je een paar kroon voor de toegang betalen. Meer informatie: https://www.ceskesvycarsko.cz/en/node/346

In Tsjechië betaalt men niet met de Euro maar met de Tsjechische kroon.

You may also like

Leave a Comment