Wandelen over de Hexenstieg in de Harz

door Roger

‘Is het vandaag niet zo heel ver?’ vraagt Elin onze dochter van zes. Zoon Hugo (inmiddels acht jaar) is de gekende wandelaar en heeft eindeloze energie. Voor Elin ligt dat anders en zij vraagt soms na een kilometer of twee al of ik haar een stukje wil dragen. We kijken naar het bordje dat 10,2 kilometer aangeeft. Hoewel ik me enigszins zorgen maak over de afstand, geven Renske en ik elkaar een knipoog en zeggen dat de afstand mee valt vandaag.

Uitzicht over het Bodetal, Harz Hexenstieg
Uitzicht over het Bodetal

We moeten de eerste meters een klein beetje de spierpijn eruit lopen die we kregen toen we gisteren vanaf de hoogste berg van de Harz (de Brocken) naar beneden liepen.
Eenmaal op gang worden de spieren snel warm en lopen we al soepeler. Vandaag lopen we het laatste stuk van de beroemde Hexenstieg richting Thale. De Hexenstiegroute is een wandelpad van ruim 100 kilometer, maar naar verluidt is dit het meest spectaculaire deel.

Thale, Hexenstieg
Schilderachtige taferelen

Op zoek naar heksen, nummers en stempels

Er staan bordjes en paaltjes die de route markeren. De missie van vandaag is simpel: we starten bij paaltje twintig in Treseburg en als we bij paaltje één zijn dan zijn we aan het eind van de Hexenstieg aangekomen in Thale. De omgeving en het wandelpad zien er prachtig uit in de deze tijd van het jaar. De herfstkleuren laten zich volop zien. Veel granieten rotsen kleuren groen door een laagje mos terwijl de kale rotsen juist het zonlicht weerkaatsen. Bijna de hele route houden we oog op de Bode rivier. Soms lopen we er vlak langs en het volgende moment zijn we weer meters hoger en zien we de rivier slechts in de diepte.

Bode rivier, Hexenstieg
De river Bode kom je steeds tijdens de route tegen

De pas zit er aardig in. Ook Elin stapt met hulp van twee zelf gevonden takken en zonder klagen stevig door. De kinderen maken er een spel van om de bordjes met de befaamde heks erop te vinden en ze tellen de paaltjes af.

Hexenstieg wandeling
Elin loopt met haar stokken dapper door

Dan klinkt er enthousiaste kreet van Hugo ‘stempelpost!’. Langs de route van de Hexenstieg (en door de hele Harz) staan stempelposten. Die stempels kun je in een speciaal wandelpaspoort zetten. Hugo en Elin vinden het prachtig om zo nu en dan een stempel te verdienen. Het voelt echt als een beloning en het is goed voor de moraal. We stempelen de boekjes af en gaan op jacht naar het volgende paaltje.

Een verdiende lunchpauze

We hebben honger gekregen, dus we zoeken we een plek voor de lunch. Die wordt gevonden op een plek waar wat rotsen in de zon liggen en een spectaculair vergezicht biedt over het Bodetal. De spaarzame passanten merken jaloers op dat we wel een erg mooi plekje voor onze lunch gevonden hebben. Het kost dan ook een beetje moeite om de boel weer in te pakken en ons weer overeind te hijsen.

Bodetal in de Harz
Grenzen verleggen met de hele familie

Vanaf hier wordt het steiler en de paden worden rotsachtiger. Een tegenligger meldt ons in onze eigen taal dat we nog een heel klein stukje omhoog moeten en dat het daarna richting Thale vooral weer afdalen wordt. Maar voordat het zover is worden we beloond. We hebben het hoogste punt van de route bereikt en het uitzicht over het Bodetal is vanaf hier uniek.

Onze uitzicht tijdens de lunch over het Bodetal

Het laatste deel van de Hexenstieg en de aankomst in Thale

Terwijl wij nu voorlopig dalen, stijgt Elin boven zichzelf uit. Als we bij paaltje met nummer vijf komen vraagt ze ’zijn we er nu al?’.
‘Dat niet, maar de resterende twee kilometers zijn vlak.’
Een recht stuk langs de Bode, brengt ons in Thale en dat voelt op zichzelf al als een beloning. Wat een gezellig en bruisend stadje is dit en bovendien is er heel veel vermaak. We gaan met de gondelbaan naar boven. De cabine heeft een glazen bodem, dus onder je kijk je zo de diepte in.

De cabine van de gondellift heeft een glazen bodem.

Boven aangekomen is het leuk dat je aan alle kanten uitzicht hebt over het Bodetal. Vanaf hier zien we ook een deel van Hexenstieg route, waar we eerder op de dag nog liepen.
Hier boven op de berg is er alles aan gedaan om het leuk te maken voor bezoekers: een golfbaan, dierenpark, horecagelegenheden in heksenstijl, een speeltuin en een rodelbaan vind je hier. Daarnaast is dit ook weer een startpunt voor een mooie wandeling. Dat laten wij even aan ons voorbij gaan. Intussen draag ik Elin een stukje. Wij hebben meer dan genoeg gelopen voor vandaag.

Als je zover hebt gelopen, mag je wel even bij de Heks op schoot uitrusten

Informatie over Wandelen over de Hexenstieg in de Harz

Thale in de Harz

Wij parkeerden de auto in Thale en namen de taxi naar Treseburg. Zo wandelden wij terug richting de auto en voorkom je dat je twee keer hetzelfde stuk moet lopen. Thale is een leuk toeristisch stadje met veel vermaak. Wij waren er in de herfst, ik verwacht dat het hier in de zomer druk zal zijn.

Hexenstieg

De Hexenstieg is een naam van een wandeling dwars door het Duitse Harzgebied van totaal ruim 100 kilometer. Wij liepen het laatste deel van de route (of het eerste deel, het is maar net hoe je kijkt). Een route die ook zeer geschikt voor kinderen, maar onderschat de afstand niet. Alles bij elkaar liepen wij bijna 15 kilometer op deze dag.

Vlak voor Thale loop je over de Duivelsbrug

Verblijf in de Harz: Hasseröder Burghotel in Wernigerode

Wij verbleven in het Hassenröder Burghotel. Zeer kindvriendelijk en mooi centraal gelegen in de Harz. Vanuit hier kun je allerlei leuke uitstapjes in de Harz maken.

You may also like

Leave a Comment