Duurzaam in Landal Twenhaarsveld

door Roger

Al vroeg op de dag betrekken we ons speciale duurzame huisje op Park Landal Twenhaarsveld. Op het eerste oog is er helemaal niets anders aan, dan alle andere huisjes. Veel tijd voor een ‘inspectie’ naar alle duurzame verbeteringen krijg ik nog niet. Hugo en Elin willen zo snel mogelijk op avontuur in Landal Twenhaarsveld.

Discovery track in Landal Twenhaarsveld

Hoe kun je Landal Twenhaarsveld beter verkennen dan via het “Discovery track”,  een spannende natuurbelevingsroute die je langs mooie en boeiende plekjes op het park brengt. Wij kiezen voor de lange route die ongeveer 60 minuten zou moeten duren. Met (onze) kinderen duurt het echter veel langer. Alle bordjes worden gezocht en gevonden en alle opdrachten worden netjes uitgevoerd. We komen stoere speeltoestellen tegen, moeten opdrachten doen, vragen beantwoorden en vooral lekker wandelen, klimmen en klauteren.
De routeflyer met vragen en opdrachten is gratis op te halen bij de receptie.

Landal Twenhaarsveld, het blote voeten pad
Het blote voetenpad, één van de opdrachten tijdens de discovery route
Bollo in Landal Twenhaarsveld
Onderweg komen we zelfs Bollo tegen

De duurzame vakantievakantiebungalow

Tijd om naar het huisje te gaan, die er –zoals gezegd- op het eerste oog net zo uit ziet als alle andere huisjes. Maar voor wie goed kijkt, ziet dat Landal er hier alles aan gedaan heeft om de ecologische voetafdruk een stuk te verkleinen.

De vakantiebungalow uit 1985 heeft zojuist een groene make-over gekregen. Ten eerste zit dat in isolatie. In de woning zijn isolatieplaten gemaakt van oude kranten als extra isolatie. Met HR++ glas wordt het energieverbruik nog verder teruggebracht. Daarnaast halen warmteterugwinningsunits de warmte uit de lucht zodat deze behouden blijft in de woning.

Duurzaam huisje in Landal Twenhaarsveld
Op het eerste oog een ‘gewoon’ huisje, maar vol met duurzame snufjes.

Verder zijn er nog talloze duurzame maatregelen doorgevoerd. Voor de hand liggende maatregelen zoals LED verlichting, waterbesparende kranen en het afval wordt uiteraard geschieden. Maar ook bijzondere maatregelen zoals het gebruik van duurzame verf, een ‘afbreekbare’ zithoek en dekbedden gevuld met materiaal afkomstig van ingezamelde frisdrankflessen.

Duurzaam huisje in Landal Twenhaarsveld

Het huisje maakt geen gebruik meer van aardgas. Een warmtepomp zorgt voor het warme water in de CV en voor de douche. De stroom die extra gebruikt wordt in plaats van het gas wordt opgewekt via ingekochte windenergie.
Het is (voor mij) even wennen aan de inductiekookplaten, maar uiteindelijk krijg ik –voor mijn doen- best een aardige maaltijd op tafel.

Zwemmen in Twenhaarsveld

Het zwembad is tot maar liefst negen uur open. Dat betekent dat er na het eten nog tijd genoeg is voor een duik met de familie. Het is op dit tijdstip zeer rustig en het duurt niet lang of we hebben zelfs het hele zwembad voor ons alleen. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de kleine glijbaan, de stroomversnelling, de bubbels en de fonteinen hier en daar zorgen voor de afwisseling.

Eekhoorn in Landal Twenhaarsveld
Heel veel eekhoorntjes in Twenhaarsveld.

Zo veel te doen op Landal Twenhaarsveld

Terwijl Renske geniet van een hotstonemassage in de beautysalon op het park, is het mijn taak om de kinderen een paar uurtjes te vermaken. Dat blijkt geen enkel probleem hier, of het zou zijn dat je niet weet wat je moet kiezen: naar de tokkelbaan, bowlen, knutselen in de Bollo Club, naar de sport Arena, ravotten in de indoorspeelplaats of plattelands- of frisbeegolf? Het kan allemaal en uiteindelijk doen ook van alles een beetje. De tokkelbaan blijkt favoriet bij Hugo en Elin en tientallen keren gaan ze beurtelings heen- en weer. De dagen vliegen om.

Wegwijzer in Landal Twenhaarsveld
Zoveel te doen op Twenhaarsveld

Bollo in Landal Twenhaarsveld

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Op een (flinke) steenworp afstand van het park ligt het prachtige Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Nadat we uitgecheked zijn, maken we een wandeling terwijl de zon er voor zorgt dat het voelt als een voorjaarsdag. Door de warme zomer laat de herfst al vroeg haar kleurenpracht zien. 
We starten bij de Canadese begraafplaats, een zeer indrukwekkende herinnering aan de tweede wereldoorlog. Op de Canadese begraafplaats vinden 1394 militairen hun laatste rustplaats. Ik voel een knoop in mijn maag als ik alle namen en leeftijden van de gesneuvelde militairen lees. Veel hadden van de militairen hadden qua leeftijd mijn zoon kunnen zijn. Voor zover dat lukt proberen we onze kinderen een klein stukje van deze indrukwekkende geschiedenis over te brengen.
Hugo schrijft in het gastenboek dat hij het ‘zielig’ vindt. Kennelijk is de boodschap voor een deel overgekomen.

We vervolgen onze wandeling door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De temperatuur voelt als zomer, terwijl de het park eruit ziet als herfst. We maken het ons niet makkelijk en kiezen voor een wandeling van een kilometer of acht. Onderweg stoppen we voor een heerlijke picknick. Moe maar voldaan rijden we terug naar huis. We zijn geïnspireerd geraakt. Onderweg praten we over wat wij thuis zouden kunnen doen om ons huis te verduurzamen. Wie weet slapen wij binnenkort wel onder een PET flessen dekbed.

Informatie over Landal Twenhaarsveld

Landal Twenhaarsveld is gecertificeerd met een Green Key. Het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Er staan 278 vrijstaande bugalows in dit mooie en groene Landal Park.

Duurzaam huisje
Alles bij elkaar met recht een duurzame woning terwijl op comfort geen enkele concessie gedaan is.

Discoverytrack Landal Twenhaarsveld
De routeflyer met vragen en opdrachten is gratis op te halen bij de receptie. 

Visit Oost
Haal je inspiratie voor een geslaagd bezoek aan de provincie Overijssel bij Visit Oost: https://www.visitoost.nl/

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Het terrein van Nationaal park Sallandse Heuvelrug is een verrassend mooi gebied. Je vindt er stille heidevelden, mooie bossen en vooral flinke heuvels. Een ideaal fiets- en wandelgebied.

You may also like

2 comments

Landal Hochwald, parel in het Saarland – Vaders Op Reis 31 mei 2019 - 08:47

[…] vinden het heerlijk om zo nu en dan een paar dagen door te brengen op een Landal park. Je weet wat je krijgt en met de constante kwaliteit van Landal valt een bezoek nooit tegen. Maar […]

Antwoord
Landal Orveltermarke - Drenthe – Vaders Op Reis 23 september 2019 - 16:22

[…] ga eens naar de Oosterburen, naar Landal Hochwald. Logeer eens in de nieuwe extra duurzame villa op het Overijsselse park Landal Twenhaarsveld Of misschien zelfs wel naar Oostenrijk; aanradertje rond de kerst: Landal […]

Antwoord

Leave a Comment