Mountainbiken rondom Innsbruck

door Edwin
Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

Het is twee dagen na het Wereldkampioenschap wielrennen in Tirol. Samen met fietsvriend Frank hebben we die dag beleefd vanaf de klim naar Igls. Zeven keer hebben de profs deze klim van acht kilometer verteerd terwijl wij aan de bratwurst en aan de Weizzen bier zaten. Half liggend in het  gras, verwarmd door de najaarszon. Het contrast kan niet groter, maar vandaag halen we de schade in. We gaan mountainbiken, de omgeving van Innsbruck verkennen. En op niet zomaar een MTB, een E-MTB. Die extra ondersteuning kan geen kwaad hier.

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

Innsbruck als mountainbike hoofdstad

Het weerbericht geeft zeven graden aan, het thermoshirt en overschoenen blijken geen overbodige luxe. De toppen rondom Innsbruck zijn wit en als we straks gaan klimmen zal het nog frisser worden. Om negen uur staan we op de parkeerplaats van hotel Sonnhof in Mutters. Perfect rustig gelegen op een kwartier van Innsbruck centrum. Al wolkjes blazend wachtten we op Christoph, onze gids voor vandaag. Als ‘Freerideguide in Tirol‘ zal hij ons vandaag op sleeptouw nemen. De bekende ‘Nordkette’ wand laten we voor wat het is, deze is wel het populairst bij mountainbikers, maar de Mutteralm kant is mooier en rustiger. En met uitzicht op Innsbruck gedurende de hele dag. “Hij heeft gewoon een korte broek aan!?” Frank en ik kijken elkaar aan, dit is een echte bikkel. We maken onze borst maar vast nat.

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

De hoogte in

De gehuurde E-MTB’s zijn perfect, mooie Specialized modellen, volledig geveerd en geleverd met een volle accu plus lader. Mocht je fietsen willen gaan huren in en om Innsbruck; Börse is de naam van de verhuurder. Het eerste doel is de top van de Mutteralm. “Not too much support guys!” De dag is nog lang, de accu’s hebben we nog wel even nodig. In standje 1 peddelen we naar boven. Is het eerst asfalt, al snel verandert de ondergrond. Onverhard hobbelen we naar boven. Ondanks de ondersteuning gaat de ademhaling en hartslag frequentie flink omhoog. Er wordt nog gepraat, weliswaar kortere zinnen maar er wordt gepraat. De kortere zinnen veranderen in af en toe wat woorden tussen het gehijg door. Bij mij in ieder geval, Frank lijkt nergens last van te hebben en zowel de gids als ikzelf vermoeden een 2e accu verstopt in de dagrugzak. Het zal het gewicht zijn, Frank weegt een dikke twintig kilo minder en dat heeft consequenties. Iets met zwaartekracht vs vermogen. De fun is er niet minder om en het in deze natuur actief bezig zijn is een feestje.

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

Mountainbiken in de sneeuw

Beneden vanuit de warme hotelkamer was het al te zien, maar eenmaal op deze hoogte is het ‘voor het echie’. De Noordelijke kant van de berg lijkt besprenkeld met poedersuiker en de takken van de dennenbomen zien ook wat witjes. Daarnaast wordt de snellere ademhaling ineens pijnlijk zichtbaar weergegeven in de vorm van uitgeblazen wolkjes. Dit doet denken aan de winter. Stilzwijgend trappen we voort. De gedachten dwalen af naar andere fietstrips, de TranskitzAlp bijvoorbeeld. Toen reed ik daar zonder ondersteuning, puur op wilskracht kwam ik daar ook boven, maar dit is toch wel erg lekker. “You could do so much more with some extra support”. Ook gids Christoph is enthousiast, het vergroot de reikwijdte van je trip, de mindere fietsgoden kunnen ook mee en je bent niet meteen helemaal naar de vaantjes na zo’n dag. Het wordt witter en witter, de neus wordt rood en de uitgeblazen adem lijkt inmiddels op een mega-wolk. 

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

What goes up…

Vanaf de Speichersee trek ik de Buff maar eens goed over de oren en neus. Via de ’traverse’ dalen we af richting Gasthof Stockerhof. De snelheid en het niet hoeven trappen resulteert in verkrampte vingers. Remmen gaat niet meer vanzelf en is toch vrij essentieel. Op een open plek in het bos schijnt de zon. Met een schitterend zicht over het Inn tal en de Nordkette aan de andere kant van Innsbruck warmt het snel op. Na een laatste test of de vingers goed functioneren, knallen we het bos weer in om er op 1100 meter hoogte weer uit te komen. Zon, tirolermuziek en klingelende koeien. Tijd om de batterij eens goed op te laden, van ons, maar vooral van de mountainbike. De ’treilerlei knödel’ komen als geroepen. En terwijl wij langzaam weer warm worden, vult ook de batterij zich nog eens. Er volgt nog een flinke klim.

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

Must come down, Mountainbike fun 

Compleet opgewarmd door enerzijds de zon en anderzijds een flinke beklimming, komt Christophe met het verlossende woord. De accu kan uit, het is alleen nog ‘downhill’. Vanaf the Mutterer Alm beginnen we met ‘The First One’, een uiterst technisch en steil stuk naar beneden. De eerste tien meter gaat het prima, maar al gauw stopt de trail. Een halve meter lager lijkt er iets van een trail verder te gaan, echter is dat niet helemaal duidelijk. Een wirwar van flink boven de aarde uitstekende boomwortels maken het in ieder geval geen fijne landing. Wonder boven wonder blijf ik zitten, of eigenlijk staan. De adrenaline en hartslag stijgt in de eerste minuut downhill tot ongekende hoogte. Vriend Frank is ondertussen al onderuit gegaan. Een flinke salto mortale is zijn deel. Met een flinke pijn in zijn schouder -die avond blijkt een sleutelbeenbreuk- zet hij door en langzaamaan krijgen we de ‘schwung’ te pakken. “Now it’s time for the Chainless One” Christophe vertelt over de Amerikaanse bouwer van de trail en zijn filosofie. Deze hele trail van 700 hoogtemeters downhill hoef je niet te trappen, ‘just enjoy the ride’! Als volleerd downhillers vliegen we door het verlaten bos, ik wil nog een keer!! Beneden nemen we afscheid van Christophe, ‘what a ride!’ 

Innsbruck - Mountainbike - Mutteralm - Tirol - Vaders op Reis

Mountainbike in Innsbruck – Meer Info

Onze splinternieuwe Specialized E-Mountainbikes werden verhuurd door Die Börse, middenin Innsbruck. Voor ieder wat wils en je bent binnen 5 minuten de stad uit en de natuur in. Onze gids Christoph is echt een aanrader. Spreekt goed Engels, weet de mooie routes en is prettig gezelschap. Hij is te vinden via: http://www.freerideguidetirol.at/English/

Wij verbleven drie nachten in Hotel Sonnhof, dat ligt in Mutters, zo’n 6 kilometer buiten Innsbruck. Met zicht op de stad en de magische Nordkette, maar middenin de rust en met de Mutteralm achter je.

Alle overige informatie met betrekking tot Innsbruck en haar omgeving vind je op de (Nederlandstalige) site.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment