Een cruise met kinderen. Doen of niet?

door Roger

Terwijl ik door de eindeloze gangen van de MSC Grandiosa loop, trilt mijn telefoon in mijn zak. De stappenteller app feliciteert met het feit dat ik 10.000 stappen heb gezet en dat in de 3 uurtjes dat ik pas aan boord ben. De ‘Grandiosa’ doet zijn naam eer aan. Om je een indruk te geven: De MSC Grandiosa is ruim 331 meter lang, 43 meter breed en met 19 dekken is het schip 67 meter hoog. Verdeeld over 2421 hutten kunnen ruim 6.300 passagiers overnachten. Dit schip is een drijvende stad.

Factsheet Grandiosa, cruise met kinderen
De gigantische afmetingen van de de MSC Grandiosa

Het onboarden heeft veel weg van het inchecken in een vliegtuig. Bij de security word je -als het piepje gaat- gefouilleerd en de bagage gaat door een scanner. Vervolgens ga je via een slurf aan boord. Daarna houdt elke vergelijking met een vliegtuig op. Bij een vliegtuig zoek je dan je te krappe plek op, terwijl aan boord van het schip je mond open valt van verbazing hoe groot het allemaal is. Gelijk na binnenkomst sta ik in een winkelpromenade die in een middelgrote Italiaanse stad niet zou misstaan. Ik bewonder een chique sliert aan winkeltjes en cafeetjes met daarboven een LED plafond dat steeds van kleur en patroon veranderd. 

Trappen op de MSC Grandiosa
Het LED plafond verandert steeds van kleur en patroon.

Ik mag een dag en een nacht verblijven op dit hagelnieuwe schip terwijl het aan het Rotterdamse kade ligt, alvorens het schip goed en wel in bedrijf genomen wordt. Voor mij ideaal, want ik loop al lang met de vraag rond: “Zou zo’n cruise met kinderen iets voor mij en mijn gezin zijn?’. Vandaag hoop ik het antwoord op deze vraag te vinden. Ooit was ik op de SS Rotterdam, maar dat is qua omvang niet te vergelijken met dit cruiseschip.

De MSC Grandiosa. Je weet niet wat je ziet.

Waar is mijn hut?

Voordat ik op verder onderzoek uit ga, ga ik eerst maar eens inchecken en mijn kamer opzoeken. Voor de receptie gaan blinkende met Swarovski kristal ingelegde trappen omhoog en omlaag. De met kristal ingelegde treden doen het vast heel goed bij de instagrammers.

Met kristal ingelegde trappen.

Ik heb kamer 16220 en dus op het 16e dek. Een hele lange wandeling naar de naar de andere kant van het schip. De kamer is best nog ruim en zeker comfortabel. Als je met een groot gezin bent is er een mogelijkheid om hutten te schakelen, zodat je ook met een grote groep of gezin mee kunt varen.

Eindeloze gangen aan boord van een cruiseschip
Eindeloze gangen op de MSC Grandiosa

Eenmaal op je hut, merk je eigenlijk aan niets, dat je aan boord van een schip bent. Het lijkt op een gewone hotelkamer met een balkon. Op dit moment kijk ik uit op de Rotterdamse kade, maar ik kan me voorstellen dat het heerlijk kan zijn, als je hier zit en kunt staren over de eindeloze zee. Lang blijf ik niet op de hut, er is teveel te ontdekken aan boord.

Hut in cruiseschip MSC Grandiosa, cruise met kinderen
De hut is comfortabel

Wat is er aan boord?

Ik kijk mijn ogen uit bij de rondgang over het schip en passeer een casino, meerdere (vijf!) zwembaden, een speelhal met onder meer een Formule 1 simulator, een 4D game ervaring en een gymzaal.

Glijbanen op het hoogste dek van de MSC Grandiosa ideaal voor een cruise met kinderen.
Glijbanen bij het grootste zwembad aan boord.

Op een ander dek vind ik een fitnessruimte van megaformaat. Op het ‘dak’ van het schip vind je het grootste zwembad en een klimparcours. Ik mag een paar ballen werpen op een fullsize bowlingbaan. Als ik verder loop sta ik voor de deur van het theater. Op dit moment is er geen voorstelling, maar na straks het diner wel. Als het schip in officieel in de vaart is genomen, staat hier een heuse Cirque du Soleil-show op de planken.

Er zijn vele restaurants in op het schip. Van buffetrestaurants, tot à la cart, van Italiaans tot Chinees. Ik dineer in het deftige restaurant Purple Crab. Het eten, de bediening en de bijbehorende wijn zijn van hoog niveau.

Dineren op een cruiseschip
Een origineel toetje als afsluiting van een uitstekende maaltijd

In de avond is het feest aan boord en slenter ik eindeloos over de dekken om de verschillende kroegjes en restaurantjes een bezoek te brengen.
Je waant je op zo’n avond een beetje in Las Vegas. Alles is eigenlijk net een beetje over de top.

MSC for Me App

Af en toe ben ik compleet verdwaald op het schip. Gelukkig is er dan de MSC for me App die me dan helpt met de weg vinden. In de App zitten overzichtelijke plattegronden. Behalve dat kun jouw persoonlijke dagprogramma teruglezen en -als je het instelt- kun je ook je medereizigers vinden (ook zonder 4G, omdat je op open zee waarschijnlijk geen verbinding hebt). Handig als je meegaat op een cruise met kinderen. Dan weet je een beetje waar ze uithangen.

Dus, boeken maar die cruise met kinderen?

Even terugkomend op de vraag of ik mee zou gaan op een cuise met kinderen. Er zijn wat argumenten waarom ik het zou doen, maar er zijn ook wat twijfels.

Waarom ik mee zou gaan met een cruise met kinderen?

  • Er is veel vermaak aan boord. Je reistijd wordt opgevuld met entertainment van het hoogste niveau. Het schip vaart meestal ’s nachts en elke morgen kom je aan op je nieuwe bestemming. Zo gebruik je je vakantietijd heel efficiënt en zie je veel plaatsen in korte tijd.
De Grandiosa aan in de Rotterdamse haven.
De MSC Grandiosa ligt aan de Rotterdamse kade
  • Er zijn meerdere kinderclubs aan boord die inspelen op de verschillende leeftijden van de kinderen. Waar voor de kleintjes een overvloed aan Lego aanwezig is, zullen de grotere kinderen zich kunnen vermaken met een scala aan spelcomputers. Tel daar de zwembaden met glijbanen en de speelhal bij op en ik denk dat de kinderen het geweldig zouden vinden.

Waarom twijfel ik dan toch nog over een cruise met kinderen?

  • Bij de bouw van de MSC Grandiosa is er heel veel aan gedaan om zuiniger met de energiebronnen om te gaan en is er veel nagedacht over duurzaamheid. Zo zijn er zijn systemen om de zwavelemissie met 97% te verminderen, er zijn katalysatoren aan boord en systemen die het afvalwater water zuiveren. De Grandiosa is het schoonste schip in z’n soort, maar ondanks al deze inspanningen is deze vorm van reizen niet heel milieuvriendelijk. 
De achterzijde van MSC Grandiosa
  • Het kan nogal vol zijn aan boord. Toen ik aan boord was waren er ruim 2000 mensen (een derde van de totaalcapaciteit) en dat voelde hier en daar al best druk. Ik kan me voorstellen dat het op een uitverkocht schip soms dringen geblazen is.
Druk bij een optreden. Cruise met kinderen.
Soms kan het druk zijn.

Conclusie

Mijn beeld over het reizen met een cruise is na het bezoek aan de MSC Grandiosa positief bijgesteld. Het is al lang niet meer zo dat er alleen hoogbejaarden passagiers aan boord zijn. Ook voor jongeren en kinderen is er voldoende te doen aan boord. Het zou er ooit van kunnen komen dat ik mee ga op zo’n cruise met de kinderen. Als het even kan kies ik dan voor de MSC Grandiosa. Wat een grandioos schip is dit!

Bejaarden op een cruiseschip
Het is al lang niet meer zo dat er alleen bejaarden aan boord zijn 😉

Wil je meer lezen of weten over een cruise met kinderen?
Lees er op de site cruise-met-kinderen.com alles over!

You may also like

Leave a Comment