Kakadu National Park in een 4×4 met daktent

door Sander
Bij de ingang van Kakadu National Park

De dame van Britz waar we de fourwheeldrive huren; “Have you got 4×4 experience?” Ik; ”Sure!” Hoe sneller we Kakadu in kunnen des te beter! Gelukkig vraagt ze niet wat voor ervaring, want dan zou ik moeten opbiechten dat we ons eerder in West-Australië zo vastgereden hebben in het zand, dat de hele versnellingsbak de soep in draaide.

Ons vervoermiddel door Kakadu een 4x4 Landcruiser met daktent
Ons vervoermiddel door Kakadu een 4×4 Landcruiser met daktent

Nu was mijn ‘Sure!’ het teken voor haar om juist extra snel door de 4WD instructies te gaan; “From 2H to 4H, hold it down, clutch in, 4L back to 2H, is the light still burning drive 10 meters back or do it manually with the handle on the wheels…” “Aaah ja ok…eeh..Sure!” Kort na de instructie rijden we wat beduusd Darwin uit en Kakadu in.

Van kaketoe naar Kakadu

Het is vijfendertig graden, droog en stoffig. Wervelwindjes, termietenheuvels en lange, rechte, lege wegen. We rijden soms door een brandend landschap waar de gieren boven cirkelen. Op zoek naar muizen en slangen die proberen te ontkomen.. Wat vinden we van dit landschap? Het is even wennen na de weelderige tropische oostkust met palmen, stranden en kaketoes. Maar toch voelt het goed. Wat ruiger en avontuurlijker, alsof we door de woestijn trekken. Nu op zoek naar de mooie oases!

Delen van kakadu staan in brand en de gieren wachten geduldig op ontsnappende prooi
Delen van kakadu staan in brand en de gieren wachten geduldig op ontsnappende prooi

Zonsondergang bij Ubirr: Hakuna Matata!

Zonsondergang bij Ubirr, absoluut hoogtepunt van Kakadu
Zonsondergang bij Ubirr

De eerste oase die we vinden is Ubirr. Een massieve rots die uitsteekt boven een groene vlakte met, ook in het droge seizoen, nog veel water. Een heilige plek voor de Aboriginals. De zonsondergang moet hier fantastisch zijn. Na een korte wandeling langs een aantal rotstekeningen maken we een korte beklimming naar de top van een rotspartij. Wat een uitzicht! Als leeuwtjes op de koningsrots kijken we uit over een groen landschap met waterpartijen. Om ons heen de rotsen die langzaam oranje worden. Hakuna Matata! 

Als leeuwtjes op de koningsrots; Hakuna Matata!
Als leeuwtjes op de koningsrots; Hakuna Matata!
Zonsondergang Ubirr
Zonsondergang Ubirr; wat een plek!

Aboriginal rotstekeningen bij Nourlangie

Aboriginal rotstekeningen bij Nourlangie
Aboriginal rotstekeningen bij Nourlangie

De volgende ochtend doen we een rangertour langs de rotstekeningen van Nourlangie. Bere-interessant. We krijgen iets meer kennis en veel respect voor de Aboriginals. Indrukwekkend hoe zij leven met de natuur in dit heftige landschap en klimaat. En hoe hun band met hun land was. ‘I don’t own the land, it owns me’, aldus Jeffrey Lee toen hij een bod van 15 biljoen dollar van een Frans mijnbedrijf voor de grond van zijn stam afwees. De held!

Camping Cooinda Lodge Kakadu

Inmiddels zijn we helemaal gewend aan onze 4×4 met daktent. De kids slapen veilig op het dak, wij in de tent die eronder hangt op de grond. Dit is gelukkig een afgesloten kuip die je helemaal dicht kunt ritsen. Kruipend en vliegend ongedierte kan er dus niet inkomen. En we gaan er voor het gemak maar vanuit dat een krokodil niet weet hoe een rits werkt. ?

Kamperen op Cooinda Lodge Camping
Kamperen met onze 4×4 met daktent op Cooinda Lodge Campground

Cooinda Lodge Kakadu is een mooie uitvalsbasis voor krokodillen-cruises bij zonsopgang en zonsondergang, maar ook gewoon een hele fijne plek om even te relaxen. Lekker zwembad, goed restaurant en koud bier. Zowel de kids als wijzelf vermaken ons prima hier.

Sunrise Crocodile Cruise 

Klaar voor zonsopkomst op de crocodile cruise
Klaar voor zonsopkomst op de crocodile cruise

“Don’t be afraid; if your leg is bitten off by a crocodile, I’ve got bandages and stuff with me!” en “Can I have your attention for the safety instructions? Ok, thanks! There are the lifevests, let’s go!’ Met deze teksten start onze crocodile sunrise tour. De schipper van ons rivierbootje doet goed z’n best, maar zijn bangmakerij maakt niet zoveel indruk. De beesten zelf des te meer. 

Een krokodil in de morgen is een dag zonder zorgen…

Krokodil die 'oppopt' zodra de zon is opgekomen
Krokodil die ‘oppopt’ zodra de zon is opgekomen

Het is niet direct mijn gezegde. Krokodillen slapen ‘s nachts op de bodem en komen ‘s ochtends naar de oppervlakte van de rivier om op te warmen. Als we vlak voor zonsopkomst wegvaren is het water als een spiegel. Maar de zon komt op en overal poppen ze uit het niets omhoog. Geluidloos, nog steeds geen rimpeling in het water. Alleen een paar ogen, zonder enige uitdrukking, die je doods aanstaren. Best creepy vind ik. De kids zijn zo gefocust op het zo goed mogelijk in beeld krijgen van deze oerbeesten op hun toestelletjes dat ze simpelweg vergeten om er bang voor te zijn.

Smile!
Smile, you crocodile!

Magic ride naar Maguk Falls

In Kakadu zijn een aantal plekken waar je kunt zwemmen zonder dat je bang hoeft te zijn voor krokodillen. Eén ervan is Maguk Falls. Vanaf Cooinda Lodge volgen we de Kakadu Highway en slaan we linksaf voor een mooi offroad ritje. Lekker scheuren door het rode stof en droge rivierbeddingen, papa blij!?

Met de Landcruiser 4x4 over de onverharde wegen van Kakadu
Met de Landcruiser 4×4 over de onverharde wegen van Kakadu

Na een wandeling van een paar kilometer komen we bij de Maguk Falls. Een paradijsje van palmen, rode rotsen, riviermeertje en waterval. 

Maguk Falls
Maguk Falls

Om bij de waterval te komen moeten we nog best een stuk zwemmen door diep turquoise water (wat zou daar nog meer in zwemmen?). Maar zelfs Nova springt er zonder angst in. We hebben de waterval voor onszelf. Wat een gave ervaring!

Na een stuk zwemmen een lekkere douche

Door naar Mataranka en Litchfield National Park

Na de zwempartij besluiten we in één keer door te rijden richting de bronnen van Mataranka en Bitter Springs, zodat we die ook kunnen bezoeken voordat we doorrijden naar Litchfield National Park. Daarover meer in een volgend blog.

Meer Info huur 4×4 Kakadu;

De huur van onze 4×4 hebben we ruim een half jaar van tevoren geregeld via Totally Campers. Een Nederlands echtpaar, Ester en Rene, die als tussenpersoon optreden en op basis van onze wensen verschillende aanbiedingen konden doen. Prettig contact, goede aanbiedingen en als bonus veel nuttige reistips vanuit eigen ervaring. Deze 4×4 Landcruiser met daktent van Britz is ons goed bevallen. Een volgende keer zouden we waarschijnlijk wel kiezen voor 2 daktenten naast elkaar, omdat het toch leuker slapen is met wat uitzicht.

Meer over Australie: https://www.vadersopreis.nl/kajaktour-in-rainbow-beach-australie/

You may also like

1 comment

Leave a Comment