Flachau en een high five met Hermann Maier

door Roger
Fachau, tips over skiën, apres skiën en eten in de Ski Amadé

Ongelofelijk wat een crash! Een vlucht ondersteboven van 30 meter. Eén keer, twee keer, drie keer over de kop en door de hekken heen. Zal hij ooit nog op staan?
Ik denk aan de Olympische spelen in Nagano 1998. Hermann Maier gaat vreselijk onderuit tijdens de Olympische downhill. Een paar dagen later wint hij goud tijdens de reuzenslalom en de super G. De reden dat ik aan dit fragment moet terugdenken is omdat ik aan het skiën ben in Flachau en dat is de ‘heimat’ van Hermann. Dat ze hier trots zijn op hun beroemde zoon zie je aan alles terug.

Zo staan er staan meerdere standbeelden in het dorp, de Hermann Maier skischool is prominent aanwezig en toevallig bevindt ons frühstückspension zich recht tegenover de “Hermann Maier Platz”. Er is zelfs een klein museum ingericht voor de skilegende.

Flachau, tips voor de Ski Amade

Flachau ligt in het midden van de Ski Amadé met 760 skikilometers het grootste skigebied van Oostenrijk. De dorpen en pistes zijn deels aaneengesloten en deels eenvoudig bereikbaar per skibus. De 276 skiliften brengen je naar de mooiste toppen. Om er te komen hoef je geen smalle, kronkelige en soms besneeuwde bergwegen over te rijden, het dorp ligt direct aan de snelweg A10. Gedoe met sneeuwkettingen is zelden of nooit nodig.

High five voor Flachau

Ik weet niet hoe jullie wintersport eruit ziet, maar ik ben vooral bezig met skiën, pauzeren in een almhut, après skiën en eten. En niet persé in de deze volgorde.
Voor Flachau kan ik 5 highlights noemen in elke categorie. Het enige dat jij hoeft te doen is het maken van de ideale mix ‘n match en klaar is je plan voor een bezoek aan Flachau.

Tips voor skiën in Flachau

Neem de Starjet I, II en III omhoog en ski naar beneden over de Hermann Maier weltcuppiste. Waan je een ski-superster, want deze piste wordt regelmatig gebruikt voor officiële skiwedstrijden. De piste is breed en heeft een lekkere hellingshoek en is daarom ideaal om je carvetechniek weer eens bij te schaven.
Flachau Hermann Maier Weltcupstrecke

De route Flachau-Alpendorf is een dag vullend programma als je begint bij de Starjet lift en via afdaling 54 naar Alpendorp weer terug skiet naar Flachau. De G-Link Wagrain maakt een snelle verbinding mogelijk tussen het middelstation van de “Flying Mozart” en het overstappunt van de Grafenberg Express I en II. Sinds december 2013 is het door deze lift mogelijk om de weg tussen Flachau en Alpendorf al skiënd af te leggen.

Ga eens een dagje naar Zauchensee. Dit is het hoogstgelegen skigebied in de Salzburger Sportwelt. Dit World Cup beproefde skiparadijs is sneeuwzeker en veelzijdig en ligt midden in Ski Amadé. Betere kwaliteit sneeuw vind je in dit gebied niet.

Neem de Toplinerlift en je staat op het hoogste punt van Flachau. Neem vervolgens zwarte piste 24A naar beneden. Die piste ligt er niet altijd even mooi bij, maar dat moet je zien als de extra uitdaging.

Flachau topliner Ski Amade

Doe een kroegentocht op skies. De pistes in de Ski Amadé zijn bezaaid met goede hutten. Hieronder staan 5 suggesties waar je een prima tussenstop kunt maken.

Tijd om te pauzeren in een Almhut

Lisa Alm is een hippe tent op de piste waar vanaf 14.30 een DJ plaatjes op de draaitafel legt. Je kunt hier een flesje champagne te kopen voor 2900 euro, maar je kunt ook gewoon een biertje kopen en je verbazen aan het volk wat wél heel veel geld wil uitgeven aan een tussenstop op de piste.
Flachau Lisa Alm Ski Amade

Zoek een plaatsje aan het raam bij het Griessenkarhaus. Een flinke glaspartij biedt een mooi uitzicht op de piste. Goed eten in loungesfeer.

Maak een stop bij de Ötzi bar. De bar ligt op aan de piste op 1700 meter hoogte. Het feest begint altijd vroeg in de middag in de schermbar.

Hou je handschoenen aan, anders loop je het risico dat dat je je vingers erbij opeet als je Kaiserschmarren gaat eten bij Waldgasthof Flachau.

Warm je op aan een schnaps of een choco rum en de enorme haard bij Gloneralm Flachau.

Après ski tips voor Flachau

De Hofstadl is dé après ski tent van Flachau. Heel druk en heel veel landgenoten. Als je dat leuk vindt is dit de plek waar je moet zijn!

Hofstadl apres ski Flachau

Het is altijd druk in de Hofstadl

De Dampfkessel is ook zo’n enorme après ski hut. Het is hier iets minder druk dan in de Hofstadl en nationaliteit van de bezoekers is divers. De Dampfkessel heeft zelfs een eigen lied met bijbehorend dansje.

Als je het leuk vind om te infiltreren bij de Duitsers en je kunt Duitse muziek wel waarderen dan is Fliegenpilz een goede plek voor jou. Deze schermbar staat onderaan de Achterjet lift.

Je kunt er voor kiezen om je skidag te eindigen onderaan de Flying Mozart in Wagrain. Daar zit namelijk de Kuhstal waar je fantastisch kunt après skiën. En hoe je daarna weer terug in Flachau komt, dat is zorg voor later.

Musistadl is mijn tip voor Flachau, als je na de après ski nog even door kunt. Elke dag is hier live muziek vanaf 21.00. Alle grote Schlagerartiesten zijn hier wel eens geweest.

Ga hier eens eten in Flachau

Van een bezoek aan Schüsterhausl, ofwel het huis van de schoenmaker, krijg je geen spijt. Deze hut is 400 jaar oud en helemaal van hout gemaakt. Dit stokoude restaurant serveert vooral steaks. Nu is een grap over een schoenzool en een biefstuk snel gemaakt, maar die gaat niet op. Hier serververen ze echt de beste steaks van het Salzburgerland.

Eten in Flachau bij SchusterhauslSteak eten in Flachau

Met 101 varianten serveren ze in de Schnitzelecke altijd wel de schnitzel die bij je past. Het concept is bedacht voor het toeristenvolk. Ik betwijfel of hier ooit een lokale inwoner een voet over de drempel zou zetten.

Na een flinke frisse wandeling of na een kort taxiritje ben je zo bij Sattelbauer. De sparerips en de schweinshaxe zijn er niet te versmaden. En je kunt met een rodelslee terug naar het dal over de verlichtte baan.

Na het après skifeest kun je prima eten bij het restaurant van Musisstadl. Na het eten loop je gelijk door naar het live muziekfeest in de zaal ernaast.

Ga eens lekker authentiek Oostenrijks eten bij Zum Holzwurm. Mooie degelijke ouderwetse inrichting met dito gerechten. Je vindt Zum Holzwurm aan de voet van de Hermann Maier Weltcup Strecke.

De Herminator in Sodom en Gomorra

Het is geen toeval dat de Herminator hier zo aardig heeft leren skiën. Wat een prachtgebied en wat een variatie biedt de Ski Amadé. En als je ouders dan ook nog een skischool hebben, dan ben je wel voorbestemd om heel goed te worden.
Maar toch is het knap dat de Herminator zo ver gekomen is in zijn sport. Want probeer maar eens te leven voor je sport tussen al het après ski Sodom en Gomorra en al die geneugten te weerstaan die een dorp als Flachau te bieden heeft.

Wij verbleven voor weinig geld in het centrum van Flachau in Pension Zum Dorfwirt

Nog meer lezen over Flachau? In 2019 waren we er ook!

PS: Is er iemand in Flachau geweest die thuisgekomen is met twee verschillende grijze skistokken?
Ik heb namelijk ook zo’n paar hier.

 

You may also like

2 comments

Onze tips voor jouw wintersportvakantie 2018 – Vadersopreis 5 november 2017 - 08:58

[…] en deels eenvoudig bereikbaar per skibus. De 276 skiliften brengen je naar de mooiste toppen. https://www.vadersopreis.nl/flachau-en-high-five-hermann-maier/. In de Ski Amadé zijn zeer veel faciliteiten voor kinderen, terwijl het gebied dus alles behalve […]

Antwoord
Geluksmomenten in Flachau – Vaders Op Reis 24 januari 2019 - 17:25

[…] We waren al eens eerder in Flachau. Lees hier al onze tips over Flachau […]

Antwoord

Leave a Comment