IJsland op de motor

door Roger
Kraterlandschap bij Reykjahlid tijdens een motortocht door IJsland

Onlangs stonden we in een warme lange file voor het strand. Terwijl wij puffend van de warmte netjes op onze beurt stonden te wachten, schoot een groepje motorrijders de wachtende automobilisten voorbij. Aan het einde van middag vonden we door middel van slingerende bergweggetjes met schitterende vergezichten onze weg naar het appartement weer terug.
Dezelfde motorgroep zat ons weer op de hielen. Ik begon te fantaseren. Een motorvakantie. Hoe zou dat zijn? Helaas heb ik geen motor en zelfs geen motorrijbewijs. Om mijn nieuwsgierigheid naar een motorvakantie te bedwingen interviewde ik Remy Bouwer. Remy is een oud collega, waarvan ik weet dat hij dit soort avonturen wél vaker beleefd heeft. 

Remy, stel je eens voor.

Mijn naam is Remy Bouwer, ik ben 43 jaar en kom uit Rotterdam. Partner van Renate en vader van Fynn. Ik heb inderdaad meerdere motortrips in/door meerdere landen gemaakt. Die motor heb ik helaas niet meer. Na de laatste reis door IJsland heb ik de motor weggedaan, omdat ik wist dat ik op korte termijn zo’n reis niet meer zou maken. Voor nu gaat de prioriteit naar het gezin, maar ik sluit niet uit dat ik het in de toekomst nog eens gaan doen.

Reis naar IJsland zeg je? Wauw! Hoe zag de reis eruit?

Die reis heeft drie weken geduurd. IJsland is niet een voor de hand liggende bestemming als je daar met de motor wil rijden, vooral niet als je dan ook met je eigen motor wilt gaan. Gelukkig zijn er goede reisorganisaties zoals http://www.motortrails.nl met een compleet aanbod.
Met je eigen motor vertrek je naar Denemarken, daar stap je aan boord van de ferry naar IJsland (via Faeröer eilanden). Twee nachten aan boord maar dan sta je wel op IJsland met je eigen motor.
De reis werd begeleid door Cor van Motortrails. Verder waren er nog 4 andere deelnemers.

Aankomst met de ferry in IJsland Seydisfjördur

Aankomst met de ferry in Seydisfjördur

IJsland is inderdaad niet een voor de hand liggende bestemming om op de motor te verkennen. Hoe ben je op het idee gekomen?

Een aantal jaren voorafgaand aan deze reis heb ik verschillende trips gemaakt op de motor. Het begon met een mooie reis in Engeland en Wales. Toen Noorwegen. En daarna nog een reis naar St. Petersburg via de Baltische Landen.
Landen als Schotland, Ierland, Wales en Noorwegen hebben mij vanwege de natuur altijd al aangesproken. In IJsland hoopte ik een soort combinatie te vinden van het natuurschoon van al deze landen. Die verwachting is waargemaakt en zelfs overtroffen.
De reis naar IJsland was een ‘pilot-reis’ en wij waren de uitverkorenen om de reis voor het eerst te maken met Motortrails.

De Svartifoss waterval in IJsland

De Svartifoss waterval

Moet je dan verder zelf nog veel regelen of improviseren?

De route en overnachtingen zijn volledig verzorgd. Overdag kan je de uitgestippelde route volgen, maar uiteindelijk bepaald je zelf wat je route is. Mits je maar aan het eind van de dag in het hotel bent. Het is niet nodig om als groep te reizen. Doel is juist dat je individueel op pad bent en mocht het zo uitkomen dat je een van de medereizigers aantreft, dan kan je altijd een stuk met elkaar optrekken. Uiteindelijk heb ik grotendeels alleen gereden, gewoon je eigen tempo en pad bepalen.

Op de motor in IJsland

Ergens onderweg, alleen op pad

Welke voorbereidingen moet je treffen voordat je aan zo’n trip begint?

Gelukkig hoefde ik voor de route en overnachtingen niets te regelen. Je moet vooral zorgen dat de motor in orde is en dat je voldoende bagage mee kunt nemen. Met twee kisten, een waterdichte plunjezak en een tanktas kom je heel ver. Verder heb je dagelijks toch steeds dezelfde motorkleding aan. En ja, af en toe moet je die goed luchten 😉
Een handwas in het hotel wonderen, maar in de meeste hotels kan je ook gebruik maken van een wasservice indien nodig.

De Skógafoss waterval in IJsland

De Skógafoss waterval

Wat waren de hoogtepunten?

Wat eigenlijk niet! IJsland is een prachtig land vol met ongerepte natuur en overal waar je kijkt zie je de tekenen van een levende aarde. Vulkanen, kraters, ijsschotsen, geisers, watervallen, gletsjers, modderpoelen met zwavel, zwarte stranden vol met lavaresten, noem het maar op. En dat alles op rijafstand van elkaar. Het land heeft op mij een overweldigende indruk achtergelaten en ik wil er zeker ooit nog eens terug.

Opgestuwde landmassa op de plek waar de Atlantische en Europese tectonische platen bij elkaar komen in IJsland

Opgestuwde landmassa op de plek waar de Atlantische en Europese tectonische platen bij elkaar komen.

Naast het natuurschoon is het een land wat optimaal gebruik maakt van natuurlijke bronnen. Op veel plekken zie je warmtekrachtcentrales die de warmte van de warmwater bronnen of vulkanische warmte gebruiken.
Je kunt genieten van thermische baden omringd door deze natuur en in IJsland kun je diverse tochten maken om walvissen- of dolfijnen te spotten.

Warmtebronnen worden gebruikt voor verwarming in IJsland

Warmtebronnen worden gebruikt voor verwarming.

Zijn er ook dieptepunten of tegenvallers geweest?

Een tegenvaller voor mij persoonlijk was de materiaalpech die ik heb ondervonden. Ondanks goede voorbereidingen heeft de motor halverwege de trip er geen zin meer in. Vind dan maar een motorgarage in een land van ongeveer 300.000 inwoners. Gelukkig was ik bij een hotel in Grundarfjörður in het noordwesten van IJsland. Maar de dichtstbijzijnde motorgarage zat in Reykjavik. Via de alarmcentrale van de verzekering is transport geregeld met een lokale vervoerder. Motor op een palet, met vorkheftruck de vrachtwagen in en daarna op transport naar Reykjavik. En hopen dat die dan daar ook aankomt. Gelukkig is het maar één reisdag tussen Grundarfjörður en Reykjavik en kon ik met de reisbegeleider mee. In Reykjavik waren meerdere overnachtingen gepland. Ondertussen kon de motor gemaakt worden en gelukkig kon ik zonder vertraging de reis vervolgen.

Pech met de motor in IJsland

Een tegenvaller, pech met de motor

Een dergelijke tegenslag moet je incalculeren. Op dat moment ben je wel op jezelf aangewezen omdat de reisbegeleider in dat geval niet op je kan wachten, aangezien de rest van de groep wel door moet. Bij een rondreis moet je je daarop instellen.

Pech met de motor in IJsland

Pech onderweg

Heb je nog tips van anderen die hetzelfde zouden willen doen?

Gewoon doen! Het is een unieke ervaring en als het op je pad komt dan moet je het zeker niet laten. Houd er wel rekening mee dat je in IJsland ook veel onverharde wegen hebt. De hoofdweg rond het hele eiland is perfect maar voor de mooiste stukken is het echt nodig om stukken onverharde weg te rijden.
Een reisgenoot tijdens deze reis had een kleine chopper. Zij vond de reis eigenlijk te veel van het goede en het was voor haar ook de allereerste keer om zo’n intensieve tocht te maken. Doe het dus als je al vaker lange reizen hebt gemaakt binnen Europa en als je motor geschikt is voor deze wegen.

Wat is volgens jou de meerwaarde om dit avontuur per motor te beleven?

Motorreizen geven een compleet andere beleving van het land. Ik vind het heerlijk dat je eigenlijk helemaal op jezelf bent, niet gebonden bent aan een groep mensen waar je op moet wachten, maar aan de andere kant aan het eind van de dag wel je ervaringen mee kunt delen.
Als je met de motor ook nog via dirtroads de mooiste plekjes kunt vinden is dat een machtig gevoel. Heel anders dan in je veilige vierwielaangedreven SUV zoals je die daar heel veel aantreft.

Tips voordat je de weg op gaat:

  • Misschien voor de hand liggende tip, maar een motorverzekering is zeer belangrijk, let daarbij op de dekking die je kiest.
  • Wat zijn de verplichtingen in het land waar je heen gaat? Is het bijvoorbeeld verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben? Gelden er afwijkende verkeersregels?
  • Sluit pechhulp voor Europa af ter aanvulling op je motorverzekering. Vaak is dat goedkoper dan een losse pechhulpdienst.
  • Laat de motor vooraf nog volledig nakijken. Pech onderweg wil je zo veel mogelijk voorkomen.
  • Stippel de route vooraf uit en verdiep je in de regio. Kijk ook of er alternatieven zijn, mogelijk is een route gedurende jouw trip net afgesloten.
  • Meer lezen over IJsland? Lees ook ons blog over IJsland in de winter eens

You may also like

1 comment

Tips voor het huren van een motor in het buitenland – Vaders Op Reis 8 juli 2019 - 21:47

[…] auto ben je vrijer en mobieler, maar het reizen met een motor geeft een ultiem gevoel van vrijheid.Soms is het mogelijk om je eigen motor mee te nemen, maar vaker is het niet mogelijk om met je motor mee te nemen naar het land van bestemming. Eenmaal […]

Antwoord

Leave a Comment