Leestips voor mannen op vakantie

door Roger

Helaas hebben wij weinig tijd om te lezen. Naast een full-time job, een gezin en een tijdrovende hobby, hebben we nog honderd anderen dingen te doen zoals gamen, bier drinken met je maten, whatsappen en sporten. Op vakantie wil er echter nog wel eens een keer een verloren uurtje ontstaan.  Op dat soort momenten is het heerlijk als je dan een boek meegenomen hebt, dat de moeite waard is. Wij willen niet dat jij je tijd moet verdoen om eindeloos te zoeken naar een goed boek voor mannen, of –erger nog- dat je, je laat adviseren door je vrouw of vriendin. Vrouwen vinden nou eenmaal andere boeken leuk. Hierbij onze leestips voor mannen.

Leestips voor mannen op vakantie

Hier geven we je leestips voor je spaarzame vrije uurtjes op je vakantie. Zestien boeken in willekeurige volgorde die je gewoon lekker pretentieloos weg kunt lezen. Geadviseerd door mannen, voor mannen.

1. De Overblijfvader – Henk Rijks

Wij lazen dit boek over een man die halsoverkop zijn ranch in Zuid Amerika moet verruilen voor het bekakte Oegstgeest om voor zijn tweeling te gaan zorgen in no-time uit. Een snel verhaal over hoe Tonk van Lexmond omgaat met de cultuurshock, de mores in Oegstgeest en de schoolpleinmoeders. Als hij een veteraan ontmoet werken beide mannen zich in de nesten met een zeer verrassende wending als resultaat.

2. De 100 jarige die het raam uit klom en verdween – Jonas Jonasson

Een heerlijk absurd verhaal over de hoogbejaarde Allan die op zijn honderdste verjaardag ontsnapt uit het verzorgingstehuis en op avontuur gaat. In het verhaal wordt met steeds teruggeblikt op het bizarre leven van Allen en leren we hoe hij met regelmaat de wereldgeschiedenis wist te beïnvloeden. Overigens zijn wij fan van álle boeken van Jonas Jonassen.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

3. Into the wild of ‘de wildernis in’ – John Krakauer

In april 1992 lift de 24-jarige Chris naar Alaska om daar de wildernis in te trekken, met niet meer dan een geweer en tien pond rijst op zak. Uiteindelijk kan (spoiler alert!) Chris het zelf niet meer navertellen, dus probeert schrijver Krakauer het leven en de reis van Chris te reconstrueren. Dit boek is geschikt voor mannen omdat uiteindelijk in elke man wel een ergens een oerman verstopt zit, die zich afvraagt of hij alleen in de natuur zou kunnen overleven.

Leestips voor mannen, de wildernis in

4. Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

De film heb je waarschijnlijk wel gezien, maar het boek is beter. Een man verliest z’n vrouw aan kanker. Aangrijpend, meeslepend, maar toch ook met (soms zwarte) humor. Eerst je rug laten insmeren als je dit boek gaat lezen aan de rand van het zwembad, want als je eenmaal begonnen bent met lezen, vergeet je het geheid.

Leestips voor mannen, komt een man bij de dokter

5. De wereld volgens Gijp – Michel van Egmond

Het boek ‘Gijp’ werd zo goed ontvangen (en verkocht), dat er wel een tweede deel moest komen. De tragikomische Gijp, wiens levensverhaal op onnavolgbare wijze wordt opgetekend door Van Egmond. Eigenlijk staat dit boek symbool voor heel veel sportboeken die moeite waarde zijn om te lezen.

Leestips voor mannen, de wereld volgens gijp

6. Een man die Ove heet – Fredrik Backman

Over het leven van een chagrijnige antiheld die Ove heet. Naarmate het boek vordert leer je Ove steeds beter kennen en begint de ouwe brompot steeds sympathieker te worden. Schitterend om te ontdekken hoe uiteindelijk alle verhaallijnen bij elkaar komen.

Leestips voor mannen, een man die Ove heet

7. As in tas – Jelle Brandt Corstius

Een reisverhaal en een verhaal over de relatie vader-zoon. Wij zouden vadersopreis niet zijn als we dit boek niet zouden opnemen in deze lijst. Kunstig hoe een zwaar onderwerp (overlijden van een vader) zo luchtig en met humor beschreven kan worden. Goed verhaal, lekker kort.

Leestips voor mannen, as in tas

8. Maak nooit je bed op – Rik Kuiper & Tonie Mudde

Wetenschap in combinatie met humor. Wij houden ervan. In dit boek worden honderdvijftien tips gegeven waar je soms iets mee kunt. En vaak ook helemaal niets. Maar het is vermakelijk en het leest lekker weg.

Leestips voor mannen, maak nooit je bed op

9. Leven en laten LevenHendrik Groen

Dit boek heb ik gekozen van Hendrik Groen. Maar eigenlijk heb ik álle boeken van Hendrik Groen gelezen en ze zijn allemaal de moeite waard. Hendrik schrijft met een heerlijk vleugje cynische humor en wat kritiek op de hedendaagse maatschappij de meest fantastische verhalen. Dit boek gaat over Arthur Ophof die zijn baan verliest. Voor Arthur een unieke mogelijk om te ontsnappen uit zijn sneue, saaie leven.

10: De Outdoor Waanzin – Are Kalvo

Are Kalvø schrijft hilarisch over de avonturen van de ‘Outdoor mens’. Hij vraagt zich af of hij ook ooit zo kan worden en trekt de bergen in, op zoek naar het ultieme outdoor gevoel. Are noemt het een religie, benoemt de zo voor de hand liggende tegenstellingen maar vermaakt bovenal de lezer. Ken je een echte outdoorman, geef dit boek cadeau en succes is verzekerd!

Help, ik heb een puber!

12. Dagboek van een onervaren wereldfietser – Walter Verhoeve

Walter Verhoeve gaat op fietsvakantie en schrijft zijn ervaringen op in dit boek. Hij noemt het een dagboek en zo leest het ook. Een waarschuwing ook. Naar Kathmandu wil hij, over de wegen van Tibet en de passen van de Himalaya. Denk niet aan een feelgood boek, maar over de pure waarheid. Het zit niet altijd mee en het is niet altijd makkelijk. Maar wel super interessant om te lezen wat iemand beweegt tot het maken van zo’n tocht. Wil jij ook na het lezen van dit boek?

13. De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst

In een briljante vertelstijl neemt Dimitri Verhulst je in dit boek mee naar zijn geboortedorp Reetveerdegem. Het motto daar ‘God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen. Het ‘Grote Zuipen’ staat centraal. Hijzelf is daar nog te jong voor maar zijn bij hem wonende ooms zijn ware kampioenen. Eén van de hoogtepunten in het boek is de ’Tour de France’ die georganiseerd wordt, hierbij simuleren de mannen een volledige tour door te drinken. Vijf kilometer is één eenheid alcohol, vlakke etappes rijd je door biertjes te drinken, bergetappes met sterke drank. Oom Potrel heeft de tour bijna gewonnen als hij tijdens een zware bergetappe met vlakke aanloop (een aantal biertjes en een halve liter whisky) in het ziekenhuis beland. Parijs net niet gehaald. 

14. Bonita Avenue – Peter Buwalda

In Bonita Avenue neemt Peter Buwalda je op meesterlijke wijze mee in een familiedrama dat leest als een avonturenroman. Zijn soepele vertelstijl met veel humor en het boeiende verhaal maken dat je moet blijven lezen. Hoofdpersonen zijn Siem Sigerius, wiskundige, rector magnificus en ex-judoka, zijn mooie stiefdochter Joni en haar vriend Aaron Bever. Joni en Aaron zijn geliefden, maar ook zakenpartners in een duistere online business die hen steenrijk maakt. Het speelt onder andere tijdens de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Siem oefent het vaderschap bij zijn stiefdochters en Aaron, terwijl hij constant overhoop ligt met zijn eigen criminele zoon.

15. Op avontuur in Europa” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”> in Europa, Marlieke Kroon 

In Op avontuur in Europa ontdek je 49 vakantiebestemmingen binnen 1.000 kilometer van Utrecht en Brussel die leuk zijn voor kinderen én hun ouders. Gezinnen beschrijven uit eigen ervaringen leuke bestemmingen die binnen één dag zijn aan te rijden. Ook staat in dit boek een bijdrage van Roger die zijn trip naar Paderborn beschrijft.

Op avontuur in Europa

16. Roadtrip” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>p roadtrip in Europa, Renee Schouwenburg

Beleef de leukste avonturen met je gezin in Europa. In dit boek staan reisverhalen van andere ouders. Het staat boordevol bruikbare tips en ideeën, juist ook als je ervan houdt ‘ off the beaten track’ te gaan.
Kleine Globetrotter maakte dit fantastisch boek van 240 pagina’s met 25 avontuurlijke roodtrip-routes door Europa. Er staat ook een bijdrage van Sander in over zijn roadtrip door Kroatië.

Op roadtrip in Europa

Kennen jullie nog goede leestips voor mannen die best aan dit lijstje toegevoegd mogen worden? Laat het ons weten!

You may also like

2 comments

Vaders op reis geeft kadotips voor Vaderdag – Vaders Op Reis 14 juni 2018 - 22:14

[…] een cliché, maar van deze boeken kunnen wij garanderen dat je vader ze heel leuk gaat vinden. Hier geven we je zeven leestips voor de spaarzame vrije uurtjes die je vader heeft. Zeven boeken in willekeurige volgorde die hij […]

Antwoord
10 après ski hits 2019 – Vaders Op Reis 15 september 2022 - 16:04

[…] Luister ook de après ski hits van 2016 en in 2017  en 2018 nog eens terug. En wist je dat we ook tips geven voor leestips voor boeken voor mannen? […]

Antwoord

Leave a Comment