Outdoor paradijs in Zuid-Duitsland

door Edwin
Schwabische Alb - Wasserfalsteig - Hiken
De beloning is groot na het klimwerk

Camping Hofgut Hopfenburg

Als je met de auto drie kwartier vanuit Stuttgart naar het zuiden rijdt, kom je in een puur paradijs. Zo voelde het in ieder geval toen ik er aan kwam. Een groen, actief aanvoelend gebied. “Wilkommen beim camping Hofgut Hopfenburg”. Ik ben in Munsingen, een klein plaatsje gelegen in het midden van de Schwäbische Alb, een middelgebergte dat ook wel de Zwabische Jura wordt genoemd. Qua afstand ideaal voor een week meivakantie of herfstvakantie, maar ook voor in de zomervakantie is hier genoeg leuks te vinden voor het gezin. Dat start al bij deze camping. Die is groot, maar zeker niet massaal. Er is gewoon erg veel ruimte. En die wordt ingenomen door onder andere ‘pipowagens’. Ruim veertig van deze kneuterige houten huisjes staan op ruime afstand van elkaar op deze helling met zicht op het dal waar Munsingen ligt.

Pipowagens en tipitenten
Koppige ezels en trotse eigenaren
Verse kruiden voor op de pizza!

Koppige ezels

Maar ook Yurts staan er, de Mongoolse ronde tenten zonder ramen, maar met grote ruimte binnenin, een droom voor elk kind. En alsof dat niet genoeg is staan er ook nog een aantal tipi-tenten in een ruime kring opgesteld om de bijpassende vuurplaats heen. Mocht dit niet jouw ding zijn; gewoon met de tent of caravan komen kan ook hoor. Ruimte dus; speelruimte, ruimte om te wandelen en ook alle dieren op de camping hebben de ruimte. En als je het aardig vraagt, mag je de dieren ook verzorgen of zelfs de ezels mee uit wandelen nemen. Als ze willen natuurlijk; het blijven ezels.

Fietsen - Munsingen - E-Bike - Gruorn - Biosfeerreservaat
Mogelijkheden genoeg!
Fietsen - Munsingen - E-Bike - Gruorn - Biosfeerreservaat
Autovrij en pure natuur

Actief op de E-bike

Met kinderen op de E-bike? Is dat nou wel een goed idee? Waarom niet! Bij het mobiliteitscentrum in Munsingen verhuren ze E-MTB’s met voorgeprogrammeerde routes. Ook voor kinderen. Hoe stoer is dat? Voor de hele kleintjes kan er een aanhanger gehuurd worden, hoe dan ook, de hele familie kan op de fiets dit gebied doorkruisen. Door de volle accu is een dag fietsen door dit glooiende fruitbomenparadijs een makkie. Fiets bijvoorbeeld door het autoloze park en beklim de uitzicht toren. Rondom zicht op het gebied wat vroeger een legerkazerne was, maar nu compleet met rust gelaten wordt. Geniet van de verse appelsap uit een van de boomgaarden of laat de kids eens de lokale lekkernijen proeven.

Wat een plaatje!
Veel mensen zie je hier niet
De beloning voor het klimwerk

Alweer actief?

Wandelen is vooral voor kinderen een uitdaging. Een klein stukje lukt meestal wel, maar na de eerste kilometer is het toch al vaak gezeur. Wij werken zelf regelmatig met doelen. En opdrachten. “Wie wil de GPS uitlezen?” of “Als we bij de eerste waterval zijn nemen we wat drinken met wat lekkers!” Zo kunnen we vaak uren onderweg zijn. De ‘Wasserfallsteig’ in Bad Urach is zo’n hike die op deze manier in te richten valt. Vertel niet meteen dat het 10 kilometer is, maar richt je op de tussenpunten. “Als we boven zijn gaan we picknicken”. Deze wandeling is een prijswinnaar, in 2016 werd ze uitgeroepen tot Duitslands mooiste wandeling. Als je in de buurt bent, doen! En als je terug bent bij de start, neem dan wat lekkers bij de Maisentalstüble!

Canyoning - Falkensteiner Hohle - Coyote Outdoor - Schwabische Alb
Spannend!

Canyoningen in een grot

Zijn je kinderen 8 jaar of ouder, niet te bang aangelegd en wel te porren voor een actief uitje? Dan heb ik DE tip voor je. Dit avontuur staat straks zeker in de top 3 van meest memorabele momenten van de vakantie in de Schwäbische Alb.

We hebben afgelopen zomer nog met het gezin aan canyoning gedaan, maar dit is een bijzonder geval. Was het in Karinthië een beek die we in de zomerhitte afdaalden, nu gaan we een donkere grot in. Onder begeleiding van Cojote Outdoor Events verkennen we de ‘Falkensteiner Höhle’ Via een gat in de rots (is dit geen berenhol?) klauteren en waden we 400 meter door het donkere binnenwerk van deze rotspartij. Het is koud, maar de spanning en adrenaline doen je dat al gauw vergeten. De lampjes op de helm zijn broodnodig, als we ze allemaal even uit zetten en stil zijn is de duisternis ongelooflijk zwart. Er wordt gegleden, geplonst en gedoken, wat een ervaring!

Rotsklimmen - Schwabische Alb- Baden Württemberg
Dubbele 8
Rotsklimmen - Schwabische Alb- Baden Württemberg
Spiderman is er niks bij
Rotsklimmen - Schwabische Alb- Baden Württemberg
Yes!

Rotsklimmen

Nog zo’n adrenaline uitje! Altijd al eens willen voelen hoe het is om ‘Spiderman’ te zijn? De eerder genoemde Cojote Outdoor Events begeleid ook het rotsklimmen. Na een flinke uitleg over de touwen en het materiaal (die dubbele 8 knoop vergeet ik nooit meer) zijn we er klaar voor. Met open mond staren we omhoog, een loodrechte wand is ons werkterrein deze ochtend. De eerste poging strandt jammerlijk. Met mijn gewicht en onkunde schiet de kramp al snel in mijn vingers en ik besluit om het kunstje eerst even af te kijken bij de mede deelnemers. De tweede poging gaat beter, de vingers vinden de kieren in de steenpartij, mijn grote teen steunt op een miniscuul uitsteeksel en het zweet breekt me uit, maar ik haal het. Abseilend naar beneden gaat een stuks sneller! De foto’s -en de spierpijn- maken dit tot een super leuke herinnering, voor kinderen denk ik dat dit een stukje eenvoudiger is, die zijn wat flexibeler en lichter zullen we maar zeggen.

Rotsklimmen - Schwabische Alb- Baden Württemberg

Informatie

Alle informatie over dit gebied vind je op de site van de Schwäbische Alb: https://www.schwaebischealb.de 

Voor mijzelf heeft dit gebied alles wat ik zoek voor een topvakantie. Je bent er zo, het is geen duur gebied en het is er nog heerlijk ongerept en avontuurlijk. Mocht je vragen hebben over de activiteiten of plaatsen die ik benoemd heb ik dit artikel, let me know!

You may also like

Leave a Comment