Karinthië, onze tips voor je zomervakantie

door Edwin
Gerlitzen - Neugarten - Almsee

Deze zomer was ik (Edwin) met mijn gezin in Karinthië. Op camping Anderwald aan de Faaker See om precies te zijn. In drie weken tijd hebben we optimaal genoten van de omgeving en alles wat er te doen is. Althans, alles, er is nog veel meer en we gaan hoe dan ook nog een keer terug. Voor nu wil ik je graag deze tips meegeven, als startpunt voor jouw vakantie in Karinthië, of puur om inspiratie op te doen.

Tip 1: Dreilandereck

Dreilandereck - Karinthië - drielandenpunt
Italië – Slovenië en Oostenrijk
Dreilandereck - Karinthië - drielandenpunt - Slovenië
Huisje in het bos, maar in welk land?
Dreilandereck - Karinthië - drielandenpunt
Dreiländereckwanderung

Karinthië barst van de hoogtepunten, onze eerste dag besloten we meteen naar het Dreiländereck te gaan. Met de ‘Bergbahn’ omhoog (onderdeel van de Karinthië Card) en gedurende een kleine drie uur zijn we onderweg op de gelijkname wandelroute. Appeltje in Oostenrijk, picknicken in Slovenië en een lekker koekje in Italië. De jongens vond het een heel bijzonder iets om in drie verschillende landen te zijn binnen een paar uur. De wandeling was redelijk pittig en alleen in het Oostenrijkse gedeelte is er een horecavoorziening. Gelukkig is er in het Italiaanse gedeelte een waterbron, hier vulden we de flessen.

Tip 2: Raften op de Möll

Möll - raften - actief - Karinthië
Eerst even wennen aan het gletsjerwater!
Raften - Möll - Karinthië - Vaders op Reis
Springen! Wie durft?
Raften - Möll - Karinthië - Vaders op Reis
Niet te ruig, wel spannend genoeg

Vanaf een van de hoogste gletsjers van Karinthië, de Mölltaler gletsjer, stroomt ijskoud water het gelijknamige riviertje de Möll in. Vanuit het Sport Erlebnis Camp in Obervellach raften we 14km lang met de stroom mee het dal uit. Heel ruig is het niet, maar er valt genoeg te beleven. De stuurman aan boord maakt er echt een feestje van en je moet dan ook niet bang zijn om overboord te vallen. Ook de sprong van de rotsen is een hoogtepuntje! Is toch wel erg spannend als je daar zo staat. Met een kleine korting vanuit de Karinthië Card is het nog steeds wel aan de prijs trouwens. Met z’n viertjes waren we 180 euro armer, maar een hele leuke ervaring rijker. Een andere rustige optie voor gezinnen is een raftingtocht op de bovenrivier van de Drau of

Tip 3: De Karinthië card

Eigenlijk is dit de ultieme tip. Als je van plan bent om drie of meer van de hier beschreven tips op te gaan volgen, dan is het al rendabel om de Karinthië Card aan te schaffen. Een Karinthië Card voor twee weken kost €61 voor een volwassene in het hoogseizoen. Voor kinderen tot 16 jaar is dit €31. Ter vergelijking; een retour met de gondel in tip 4 kost al €22,50 voor een volwassene en €19 voor een kind van 15. Reken maar uit! Voor alle mogelijkheden met de Karinthië Card kijk je op de site.

Tip 4: De Goldeck Bergbahn

Goldeck - Bergbahn - Hiken - Vaders op Reis
Schitterende plek!
Goldeck - Bergbahn - Hiken - Vaders op Reis
De Goldeck
Goldeck - Bergbahn - Hiken - Vaders op Reis
Van de Goldeck naar de Martennock, twee toppen in één hike.

Dit is een wandeling die je naar twee toppen boven de 2000 meter met een Gipfelkreuz brengt. Vanuit Spittal gaat de bergbahn naar 2050 meter. Vanaf het bergstation is het eerst omhoog naar het kruis. Daar namen wij de Oostelijke afslag, over de kam richting de Martennock. Stoer, pittig, maar vooral met een prachtig uitzicht over dit deel van Karinthië!
Onderweg naar de Martennock passeer je drie afslagen naar de Goldeckhütte maar die slaan we over, pas op de terugweg nemen we het klauterpad naar beneden. Bij de Goldeckhütte vullen we net onze waterflessen als de huttenwaardin ons komt waarschuwen voor de laatste lift naar beneden.

Terwijl de bewegwijzering aangeeft dat het nog 45 minuten is naar het bergstation, geeft ze aan dat we daar nog maar 30 minuten de tijd voor hebben. Doorstappen dus, op de valreep en met rood bezwete koppen stappen we na een heerlijke dag de lift in, we made it!. 

Tip 5: Nocky Flitzer op de Türracher Höhe

Turracherhohe - Almzeit - Nockyflitzer
Het park ‘Almzeit’, leuk voor kinderen tot een jaar of 10
NockyFlitzer - Turracherhohe - Rodelbaan
Remmen los!
Turracherhohe - Almzeit - Nockyflitzer
Hier staat de ‘zeit’ even stil.

De Türracher Höhe, op de scheiding tussen Karinthië en Steiermark is een plek waar je geweest wilt zijn. Met name de kids -papa en mama ook hoor!- herinneren zich de Nocky Flitzer nog lang nadat ze deze rodelbaan afgelegd hebben. Vergeet niet eerst het parkje Almzeit te bezoeken, een kleine wandeling langs een aantal punten waarbij tijd centraal staat. Of maak een wandeling naar de top voor een prachtig uitzicht. En voordat je met zweethandjes in de rodelbaan stapt, moet de apfelstrudel van het restaurant natuurlijk even geproefd worden. En dan is het zover, bocht na bocht daal je af richting het startpunt van de bergbahn. Met afstand de leukste rodelbaan tot dusverre, aldus de jongens.

Tip 6: Katschberg, Karinthië

Bad Klein Kirchheim - Bergbahn - Karinthië
Het was koud!
Bad Klein Kirchheim - Bergbahn - Karinthië
Hoog boven het dorp
Bad Klein Kirchheim - Bergbahn - Karinthië
Genoeg te klauteren

Katschberg is wellicht een bekend begrip voor veel mensen. Hier zit namelijk Landal Alpen Chalets Katschberg, een van de twee Landal parken in Karinthië. Helaas was het deze dag koud en bewolkt, de harde wind maakte de stoeltjeslift naar boven een frisse bedoening. Wat ook tegenzat was het feit dat de mooiste hike naar beneden afgesloten bleek. We lieten ons niet kennen en ondernamen de tocht naar beneden. Ondanks deze slechte dag is het zeker een tip. Kom hier op een mooie dag en check even of alle wandelpaden open zijn en je hebt een topdag. Het uitzicht op de vallei is werkelijk schitterend en de vele bankjes onderweg vragen om een bergpicknick.

Tip 7: Wildpark Feld am See

Wildpark - Feld am See - Saloon
Een heuse saloon
Wildpark - Feld am See - Karinthië
Nee, dit is geen photoshop, hij stond er echt!
Wildpark - Feld am See - Tierpark - Karinthië Card
Blij ei

Bij een echte dierentuin krijgen we toch altijd een dubbel gevoel. Leuk dat je de dieren ziet, maar ze zijn vaak overgeleverd aan te kleine hokken en zeker niet in hun eigen habitat te vinden. Wildpark Feld am See is daar anders in. Op een grote almweide vind je hier herten, veel herten. Een slingerwandeling voert je door het thuis van deze dieren. Er is een kinderboerderij, een heuse saloon en ook een museum. Een museum met opgezette dieren, onze jongens vonden dit erg leuk! (En dat is vrij bijzonder bij een museum). Het is zeker geen dagvullend programma, maar als je in de buurt bent is een bezoekje zeker aan te raden. De wandeling, de dieren en dat met uitzicht op het dal, voor ons was het een geslaagd uitstapje.

Tip 8: Mini Mundus in Klagenfurt

Minimundus - Klagenfurt - Kaerntencard
Wanneer is ie nou af?
Minimundus - Klagenfurt - Kaerntencard
Minimundus, het Oostenrijkse Madurodam
Minimundus - Klagenfurt - Kaerntencard - Eifeltoren
“Is ie in het echt nog groter?”

“Volgens mij is het bijna droog!” Na een nacht vol regen is het precies voor het ontbijt droog. Voor hoelang weten we niet, de lucht voorspelt niet veel goeds. Stoelen worden drooggedept, de broodjes gesneden en terwijl we de lucht in de gaten houden, ontbijten we toch maar mooi buiten! Ok, de bergen in is nu niet handig, de wolken hangen veel te laag. Een binnen-uitje dan? Tja, in Karinthië heb je dan wel een behoorlijk aantal musea, maar dat betekent niet dat wij er van houden. MiniMundus, dat wordt het! Een soort Madurodam, kleinschalig, maar toch zie je de hele wereld. Met bewegende treinen, opstijgende raketten en varende boten.

Als je een uitje zoekt waar jong en oud zich vermaakt en waar je zeker drie uur kunt verblijven met niet al te best weer, ga dan naar Minimundus. Overigens prima te combineren met de naastgelegen reptielenzoo. Ook deze twee uitjes zitten in de Karinthië Card.

Tip 9: Camping Anderwald aan de Faaker See

Faaker See - Villach - Sunset - Anderwald
Dit verveelt nooit, de Faaker See
Camping Anderwald - Faaker See
Versleten schoenen..
Uferwald - Camping Andermal - Faaker See
Het is goed eten in Uferwald bij Anderwald

Wij, de familie Otto, hebben twee eisen als het om een zomervakantie bestemming gaat. Bergen en een meer. Zo zijn we de afgelopen jaren al op behoorlijk wat locaties geweest, het meer van Levico, het meer van Annecy, Interlaken aan de Thuner See, maar ook in Karinthië al, aan de Ossiacher See. Maar deze camping heeft tot dusverre de meest relaxte indruk achtergelaten. Goede sfeer, een prachtig helder meer zonder motorboten en enorm veel bergvertier in de nabije omgeving. Ik schreef er eerder al een artikel over, kijk hier maar eens. Ik heb Johannes, de eigenaar, beloofd om nog eens terug te komen en misschien is dat wel sneller dan hij denkt.

Tip 10: De Mölltaler Gletsjer

Gipfel - Mölltaler gletsjer - vaders op reis
De Gipfel! 3130 meter
Mölltaler gletsjer - berggeit - gipfel - Karinthië
Wauw!
Molltaler gletsjer - 3130 meter - Karinthië card
En nu weer terug naar de lift.

Op naar de sneeuw! Met een bijzondere trein, de Mölltaler Gletsjer Express vlieg je omhoog naar 2234 meter. Daar stap je over op de Eisseebahn die je naar 2800 meter brengt. Tot zover reiken de diensten van de Karinthië Card, maar bij normaal weer is het een aanrader om de (betaalde) stoeltjeslift te pakken naar de top. Met uitzicht op de skipiste (open in hartje zomer) is het heel fijn (en fris!) zitten. We hebben ogen te kort om de vele bergen om ons heen te bekijken. Vanaf het eindpunt is het een spannende klauterpartij naar het ‘Gipfel Kreuz’, Lucas en ik durven het aan en onze ‘smile’ zegt genoeg,

WAUW! Letterlijk een hoogtepunt van onze vakantie. Bij goed weer is het mogelijk om per rodel terug te glijden naar 2800 meter, daarvandaan zijn er diverse wandelroutes die je terug leiden naar de Gletsjer Express. Trek hier genoeg tijd voor uit, het is de moeite waard om hier een hele dag te vertoeven.

Tip 11: De Gerlitzen, wandeling met een plons

Gerlitzen - Hike - Almsee - Karinthie
Lieflijke almweides vind je hier veel
Gerlitzen - Neugarten - Almsee
Zwempauze bij de Almsee
Gerlitzen - Ossiach - Vaders op Reis- Karinthië
Prachtige vergezichten

Pal aan de Ossiacher See is deze bergbahn niet te missen. De Gerlitzen gondel brengt je naar 1911 meter, dat is niet erg hoog voor Karinthië, maar hoogte zegt niet alles. Het is DE plek om paragliders te zien vertrekken, of beter nog, zelf te gaan paragliden. Na een half uurtje kijken gaan wij op pad. We kiezen een wandelroute die we in drieën op kunnen delen. Deel één is omlaag door het bos en komt uiteindelijk bij de Almsee uit waar we ons snel omkleden om af te koelen. Koud! Maar zo lekker. Het volgende uur gaat langs smalle paden, veel omhoog, soms omlaag maar altijd mooi. Stop voor bosbessen, voor het uitzicht of voor de stilte, heerlijk.

Bij de Steinwenderhütte is het tijd voor de inwendige mens, de lunch is overvloedig, het uitzicht wederom prachtig. De jongens houden het met deze stops prima vol. Het laatste uur brengt ons terug naar het middelstation van de Gerlitzenbahn. Een kleine 4 uur onderweg met genoeg activiteit. Deze dag kan niet meer kapot, nu lekker chillen op de camping!

Tip 12: Waldseilpark Ossiacher See

waldseilpark - Ossiach - Karinthië
Kiekeboe
Ossiach - Waldseil - Klimpark
Genoeg te beleven
Ossiach - Klimpark - Ossiachersee
De Ossiacher See is nooit ver weg

Een klimpark kan natuurlijk niet ontbreken als je het over een actieve vakantie hebt. Ik vind het zelf erg leuk en ook de jongens zijn super enthousiast. Tegenover de Gerlitzen berg, aan de andere kant van de Ossiacher See, ligt het Waldseilpark Ossiacher See. Dit park bestaat uit het Kletterwald en het Familienwald. We bezochten beiden, maar onze jongens zijn duidelijk al te oud voor het Familienwald. Klimmen dus! De jongste komt ook sinds kort boven de 140cm uit en mag alle niveaus beklimmen. Blauw spelen we als gezin al snel uit, maar dat is voor Mirjam en de oudste al wel genoeg. Floris en ik kunnen niet weg zonder de rode klimroute te doen. Hoog, spannend en stoer vinden we het, Floris is voldaan, hij is verder dan zijn broer.

Tip 13: Tscheppaschlucht, de mooiste schlucht van Karinthië

Ferlach - Tscheppaschlucht - Kloof - Karinthië
Ferlach - Tscheppaschlucht - Kloof - Karinthië
Ferlach - Tscheppaschlucht - Kloof - Karinthië

Als ik thuis, bij familie, uit moet leggen wat een schlucht is, noem ik het maar gewoon een kloof. Maar zo gewoon vind ik het niet, de foto’s zeggen vaak meer dan de tekstuele ondersteuning. Moeder natuur is hier de baas, miljoenen liters water vinden haar weg door de Tscheppaschlucht in het ongerepte stuk Karinthië aan de grens met Slovenië. Probeer vroeg te komen, het wandelpad is smal en je wilt niet in een polonaise langs de kloof lopen met allemaal onbekenden op je foto’s. Het eerste stuk is voor iedereen hetzelfde, maar bij de eerste splitsing moeten er keuzes gemaakt worden. Hoever willen we, willen we de ‘Teufelsbrücke’ zien en waar stopt de pendelbus die je weer bij het beginpunt brengt.

In verband met een naderend onweer kozen we voor een relatief korte route. Na zo’n twee uur wandelen eindigen we met een sachertorte voor onze neus bij ‘Haus Peter’. Even wachten op de bus en we hebben weer een onvergetelijke ervaring achter de rug.

Tip 14: Bad Klein Kirchheim

Chill - Bad Klein Kirchheim
het leven is goed met een warme choco
What a view - Bad Klein Kirchheim - Karinthië
picknick with a view
Bad Klein Kirchheim - MTB - Downhill
Veel volk op de MTB FlowTrail

Hier waren we al eerder, maar nu is het zo anders! Het is warm, maar bewolkt. Met de Kaiserburgbahn gaat het omhoog, met ons gaan vele fietsers met hun MTB ook deze kant op. Dat is niet zo gek want sinds dit jaar is er een 15km lange (de langste van Europa!) flowtrail geopend die je langzaam maar zeker weer terug naar het dal brengt. Helaas geen fiets voor mij, maar de wandeling naar het dal is een prachtige. Pittig ook, de uitzichten en de berghutten maken dat je de steiltegraad bijna vergeet, maar als je de knieën wilt sparen, zorg dan dat je stokken meeneemt. Of neem een eenvoudigere route uiteraard. De uitzichten op het dal, de diversiteit van de wandel- en fietsmogelijkheden gecombineerd met de leuk gelegen berghutten maken dat deze berg zeker in dit lijstje moet staan.

Karinthië samenvattend.

Zoals gezegd, de Karinthië Card is een groot goed in dit gebied, maar ook de toerisme site van de regio is een aanrader. Kijk dus eens op: https://www.karinthie.com Als je dan nog verveelt, dan is Karinthië wellicht niet voor jou weggelegd.

You may also like

2 comments

chantal 12 april 2022 - 12:45

wij gaan dit jaar naar karinthie en na het lezen van jullie geweldige reisblog heb ik er nog meer zin in..
wij zijn echte wandelaars en willen veel zien. keuze is reuze merk ik..

thnx voor het delen van jullie ervaring

Antwoord
Edwin 12 april 2022 - 13:21

Dank je! En veel plezier ??

Antwoord

Leave a Comment