Paderborn een verrassende stad vol contrasten

door Roger

Na een ritje van drie en een half uur, komen we aan in Paderborn. We parkeren voor het hotel aan de rand van de stad, het centrum van Paderborn is autovrij. De komende dagen gaan we deze stad in Noordrijn-Westfalen ontdekken. Een tipje van de sluier: Paderborn verrast door het contrast van stokoude gebouwen en een rijke geschiedenis in combinatie met moderne streetart en het grootste computermuseum ter wereld.

Een rondleiding door Paderborn

Bij aankomst in Paderborn worden we hartelijk ontvangen door gids Heiko. Heiko spreekt tot onze verassing Nederlands en hij zal ons kennis laten maken met Paderborn.

Het eerste dat opvalt is dat water het stadsbeeld van Paderborn beheerst. Midden in de stad ontspringt de Pader, met een lengte van iets meer dan 4 kilometer de kortste rivier van Duitsland. In de stad zijn meer dan 200 bronnen.

Keiserpalts
De Keiserpalts op de achtergrond, de bronnen van de Pader op de voorgrond

Het tweede dat opvalt zijn de interessante oude bouwwerken zoals de Middeleeuwse Keizerpalts, het beroemde Raadhuis en de imposante dom.
De grote dom met de metershoge toren maakt indruk op Hugo. “Hoe hoog is die toren eigenlijk?” vraagt hij terwijl hij naar de top staart. “Zonder kruis 92 meter en mét kruis 94 meter. Deze dom vormt al eeuwen het middelpunt van de stad.”

Drei Hasen in Paderborn

Als je in Brussel bent ga je naar manneke Pis, in Pisa sla je de scheve toren niet over en in Paderborn is het Drei-Hasen-Fenster een absolute must-see. Gids Heiko opent een deur die we zelf niet snel gevonden zouden hebben. De deur leidt via een statige gang naar een binnentuin, waar we het beroemde Drei-Hasen-Frenster zien hangen.

Drei Hasen Fenster Paderborn
Drei Hasen Fenster, kijk goed je ziet drie hazen, maar geen zes maar drie oren

Het is een merkwaardig symbool van de stad waarbij in de afbeelding drie hazen elkaar na jagen in een cirkel, ieder haas deelt een oor met een andere haas, zodat er maar drie oren zichtbaar zijn. De gang voert ons verder de dom in. Eenmaal binnen merk je pas hoe groot deze kerk eigenlijk is.

Als we de dom verlaten stappen we de beroemde Bartolomäuskapelle binnen. Deze kapel staat bekend om zijn buitengewone akoestiek. Als je hier iets roept, duurt het 18 seconden voordat het geluid verdwenen is. De kinderen nemen deze uitdaging maar al te graag aan en roepen en zingen zo hard ze kunnen. Het is een kakofonie van (hard) geluid.

Bartolomäuskapelle met haar bijzonder akoestiek
Binnen in de Bartolomäuskapelle met haar bijzondere akoestiek

We zoeken de rust weer op en lopen om de dom richting het winkelcentrum van Paderborn. Hier staat het oude Raadhuis met de drie prachtige kenmerkende gevels. We bedanken Heiko en gaan op eigen houtje verder met onze ontdekkingstocht.

Raadhuis Paderborn

Heinz Nixdorf Museumsforum (HNF)

Even buiten het centrum van Paderborn ligt het grootste computermuseum in de wereld. Hier krijgen we een rondleiding en een indruk van 5.000 jaar informatie- en communicatietechnologie van rotstekeningen en het eerste schrift via type- en rekenmachines naar vroege computers tot robots en kunstmatige intelligentie.

Heinz Nixdorf Museumforum

In dit museum is zo ontzettend veel te zien en te beleven: we kunnen praten met Robot Pepper, videogameklassiekers spelen of we kunnen informatie vragen aan de museumrobots Peter en Petra.

Robot Petra in het Heinz Nixdorf Museum in Paderborn
Museumrobot Petra kun je een vraag stellen over een bepaald object. Ze leidt je er naar toe en geeft uitleg

Dit museum staat echt bol van de technologie uit het verleden, het heden en de toekomst. Een liefhebber zal lang niet genoeg hebben aan één dag om alles te bekijken. Er staat bijvoorbeeld een computer uit de jaren vijftig ter grote van een klein appartement. Deze computer heeft minder rekenkracht dan een gemiddeld mobieltje uit deze tijd. Of wat dacht je van een uitgebreide collectie robots die allemaal een unieke eigenschap hebben?

Robot in het grootste computermuseum ter wereld
Deze robot kan imiteren en speelt allerlei scenes uit beroemde films herkenbaar na.

Een museum waar je zelf dingen kunt ondernemen is toch het allerleukst. Dan zit je goed in het Heinz Nixdorf museum. De derde en hoogste etage is helemaal ingericht om zelf aan de gang te gaan met technologie en zo op speelse wijze inzicht te krijgen in de wereld van enen en nullen. Elin krijgt geen genoeg van het maken van stop-motion filmpjes, terwijl Hugo complexe puzzels oplost. Renske blijkt het best te zijn in de real lifegame Fruit Ninja, terwijl ik er in slaag om het meest aerodynamische vliegtuig te vouwen.

Streetart in Paderborn

Tijdens de rondleiding door Paderborn was het ons al opgevallen, dat er veel mooie street-art in de stad te vinden is. Met hulp van een (gratis) App Actionbound gaan we op zoek naar de allermooiste tekeningen.

Streetart in Paderborn

De app geeft de route aan en geeft steeds aan als je in de buurt bent van een kunstwerk. Dan begint het grote speuren en als je de tekening dan gevonden hebt, moet er een vraag beantwoord worden. Het brengt ons in delen van de stad waar we met gids Heiko nog niet geweest waren, zo krijgen we een compleet beeld van de stad.

Graffiti in Paderborn
Schitterende streetart zoals deze is overal te vinden in de stad

De ene tekening is nog indrukwekkender dan de andere. We vermaken ons zeker anderhalf uur met zoeken en het beantwoorden van vragen.

Eeuwenoude geschiedenis, moderne streetart en computertechnologie. Het is een aparte combinatie van stokoud en hypermodern. Dat is nou net wat Paderborn zo interessant maakt.

Meer informatie over Paderborn

Bereikbaarheid

Paderborn ligt op een ruime 300 kilometer of drie en een half uur rijden van Utrecht in de deelstaat Nordrhein Westfalen. In Paderborn is een station, dus het is ook per trein te bereiken.

Nordrhein Westfalen ligt boven de Moezelstreek. Lees hierover op de site van onze collega’s van travellersoftheworld.nl.

Touristikzentrale Paderborner Land

Op de site van de toeristenbureau vind je heel informatie en ook nog eens in het Nederlands! https://www.paderborner-land.nl/

Streetart vinden in Paderborn

Wij deden de graffiti-tour in Paderborn met de App Actionbound https://de.actionbound.com/bound/graffititourpb

Heinz Nixdorf Museumsforum (HNF)

Het grootste computermuseum mag je eigenlijk niet overslaan bij een bezoek aan Paderborn. Je vindt HNF net buiten het centrum van Paderborn: https://www.hnf.de/nl/home.html

Verblijf in Paderborn

Wij verbleven in hotel zur Mühle aan de rand van de stad. Vanuit het hotel loop je zo het centrum van de stad in.

Hotel zur Mühle
Mühlenstrasse 2 33098 Paderborn
www.hotelzurmuehle.de

Eettip in Paderborn

Normaal gesproken zijn we niet zo van het delen van restauranttips, maar deze kan ik niet ongenoemd laten. In Restaurant Plaza in Paderborn krijg je de meest heerlijke Italiaanse gerechten voorgeschoteld, terwijl er ook rekening gehouden wordt met kinderen. https://www.plazapaderborn.de/

You may also like

1 comment

De highlights voor een weekend Keulen - Reismuts.nl 19 september 2022 - 10:03

[…] Leestip: Paderborn, een verrassende stad vol contrasten […]

Antwoord

Leave a Comment