Paderbornerland ontdekken per fiets en te (blote) voet

door Roger
Paderbornerland ontdekken

Paderbornerland leent zich uitstekend om te fietsen en te wandelen. Een wandeling door de stad Paderborn is al zeer de moeite waard, maar ook in de omgeving valt genoeg te ontdekken.

De keuze is reuze in Paderbornerland

Zeven uitgezette fietsroutes tussen de 18 en 74 km nodigen ons uit om de typische Westfaalse steden en landschappen van het Paderborner Land te verkennen. Over het algemeen makkelijke dagtochten waarbij de bewegwijzering goed is. Veel van de routes rijden over autovrije wegen en er is weinig hoogteverschil, waardoor de routes ook voor de beginnende fietser of voor kinderen geschikt zijn.

Daarnaast zijn er talloze wandelroutes uitgezet in Paderbornerland. Van korte ommetjes van 5 kilometer die je met het hele gezin kunt doen, tot serieuze dagtochten van bijna 30 kilometer.

Bekke Lippe tour fietsen

Wij kiezen om een gedeelte van de Beke Lippe tour te fietsen, ook wel bekend als de PB2 route. We starten in het centrum van Paderborn. Vanaf daar volgen we de bordjes PB2.

Fietsen in Paderbornerland
Het grootste deel van de route is autovrij

Net buiten de stad passeren we het  Heinz Nixdorf Museumsforum, het grootste computermuseum van de Wereld. Daar zijn we al geweest en ik zou het best nog wel eens een tweede keer willen bezoeken, maar vandaag hebben we andere plannen.
Het weer zit mee, een laagstaand zonnetje en een klein windje. Het is herfst, maar de jassen kunnen uit vandaag. Het eerste stuk rijden we nog parallel aan een wat grotere autoweg, maar dan slaan we rechtsaf en rijden weg van de alle drukte. We fietsen heerlijk rustig over glooiende fietspaden en er is nauwelijks ander verkeer op de route. Na een kilometer of tien trappen volgt een beloning voor alle fietsarbeid.

Elin fietst in Paderborn
Elin op haar iets te kleine fietsje

We staan namelijk voor de ingang van de Gartenschau. In Bad Lippspringe werd voor een tuinbouwshow een park- en bosgebied omgetoverd tot bloemenoase. De Gartenschau is na het evenement gebleven en nu open voor dagjesmensen. Je wandelt hier langs kleurrijke bloemenperken en door de duinvallaei en onderweg kom je zeker tien speeltuinen tegen.

De Gartenschau in Bad Lippspringe

We volgen het Gruffalopad waarin we alle figuren uit het bekende prentenboek tegenkomen en uiteindelijk eindigen bij de Gruffalo himself.

Het Gruffalo pad in de Gartenschau Bad Lippespringe
Gevonden! De Gruffalo.

Als álle speeltuinen bezocht en uitgeprobeerd moeten worden is het daarna nog een hele kunst om de kinderen mee te krijgen voor het resterende deel van de route!

Wandelen in Bad Wünneberg

Niet alleen op de fiets valt veel te ontdekken. Ook wandelaars zitten goed in het Paderbornerland. Wij kiezen ervoor om een stukje om te gaan wandelen in Bad Wünneberg. In natuurgebied Aatal om precies te zijn. Hier vind je een groot aantal activiteiten zoals een blotevoetenpad van ruim een kilometer, een klimpark met kabelbaan en een wildpark.
Zo mooi als het weer was tijdens onze fietstocht, zo onstuimig is het weer vandaag. Er geldt zelfs een weeralarm vanwege de harde wind en -regen.

Wandelen in Bad Wunneberg

Blote voetenpad in Bad Wunneberg

We beginnen met een fijne wandeling rondom het wildpark. De combinatie van groene bossen, zachte heuvels en verre uitzichten over de Paderborner hoogvlakte maken dit een heerlijk tochtje.
Als we rond zijn, staan we aan het begin van het blotevoetenpad. Zelf ben ik geen liefhebber – zeker niet met dit weer- maar aangemoedigd door de kinderen stap ik uit mijn schoenen en uit mijn comfortzone.
Het is toch maar een klein stukje. Althans dat dácht ik. Waar ik dacht dat het einde van het pad zou zijn, is het pad eigenlijk pas goed en wel begonnen. In het totaal betreft het een ruime kilometer blote voeten ‘plezier’.

Blotevoetenpad in Aatal Paderbornerland.
Er moet ook door ijskoud water worden gelopen.

Het is een hachelijke tocht, soms door ijskoud water, soms over gras en soms over kiezels. We lachen met én om elkaar. Met regelmaat doen stukjes zo zeer onder onze voeten dat we slechts met babystapjes vooruit komen. Het water laat je voeten verkrampen. Nog steeds ben ik geen liefhebber, maar ik kan niet ontkennen dat we ontzettende lol met elkaar gehad hebben. Als we het einde het einde van het pad uiteindelijk gehaald hebben, zonder te smokkelen, zijn we toch trots op onszelf.

Blotevoetenpad in Bad Wunneberg
Missie voltooid!

Meer informatie over Paderbornerland

Beke Lippe fiets tour

De Beke Lippe tour is een leuke fietsroute van ongeveer 34 kilometer die goed te doen is voor gezinnen. De route is te combineren met een bezoek aan het Heinz Nixdorf museum en met een bezoek aan de Gartenschau.

Gartenschau

In Bad Lippspringe werd voor een tuinbouwshow een park- en bosgebied omgetoverd tot bloemenoase. De Gartenschau is na het evenement gebleven en nu open voor dagjesmensen. Je wandelt hier langs kleurrijke bloemenperken en door de duinvallaei en onderweg kom je zeker tien speeltuinen tegen.

Bad Wünneberg

In Bad Wünneberg vind je natuurgebied Aatal met een klimpark, wildpark en natuurlijk het blotevoetenpad.

Fietsen en wandelen in Paderbornerland

Het Paderbornerland beschikt over een uitgebreid netwerk van fietsroutes en wandelroutes.

You may also like

Leave a Comment