Wandelen -of hiken- door de hak van Italië. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als ik samen met mijn vader gedurende vijf dagen Puglia ontdek. Slow Active Tours heeft voor ons een trip uitgezet waar ik al maanden naar uit kijk. “Puglia, dat is toch zo vlak als wat?” Mijn vader maakt zich een beetje zorgen over zijn wandelconditie, ik zeg maar niet dat het behoorlijk glooiend kan zijn in dit gedeelte van Italië. We starten in Alberobello en eindigen een aantal dagen later in Ostuni, wandelschoenen aan, rugzak om en met open blik stappen we de Itra vallei in. In grote lijnen volgen we deze route: Walking Puglia: Itria Valley and coastal dunes 2018. Het groene hart van Puglia is onze speeltuin de komende dagen.
Trullo huisjes, de trots van Puglia
Puglia -of Apulië- is het meest oostelijke deel van Italië, met Bari als hoofdstad. Een uurtje naar het zuiden vanaf Bari ligt Alberobello, DE plek met de grootste verzameling ‘Trulli’, wat het meervoud is van Trullo. De typische huisjes met de puntdaken zijn hier gemeengoed en trekken veel toeristen. Honderden trulli in de steile straatjes geven een bijzonder beeld. De term kabouterhuisjes valt, maar van binnen zijn ze verrassend groot. Donker ook, kleine raampjes geven nauwelijks licht en door de dikke muren is de temperatuur lekker constant. Koel in de zomer, warm in de winter. Het stadje is populair, mede door de toevoeging op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Schoolklassen en Oosterlingen bevolken de trappenstraatjes tot een uur of vijf. Maar als de bussen zijn vertrokken en de avondzon het witte stadje oranje kleurt krijg je een ander Alberobello te zien. Na een schitterende avond duiken we vroeg onze trullo in, morgen trekken we zuidwaarts.
Het groene hart van Puglia
“Hoor je dat?” We zijn de stad nog niet uit en het is helemaal stil. Althans, bij elke stap klinkt er een soort geritsel tussen een mix van gedroogd gras en verdroogde takken. Het duurt even voordat we zien wat het geluid inhoudt, het blijken wegvluchtende salamanders te zijn. Onze ogen worden getrainder naarmate de kilometers vorderen. Groen, soms met oranje gekleurde mini-varanen schieten weg. Gestoord in hun zonnebaad-routine schieten ze tussen de stenen muurtjes die hier ons de hele weg vergezellen. Eeuwenoude muurtjes, net als alles hier historie ademt. We lopen over een aquaduct uit vroeger tijden, bedoeld om Bari te voorzien van water. Amandelbomen, dennebomen, maar vooral olijfbomen tekenen het decor. Langzaam beginnen zich zweetdruppeltjes te vormen in mijn wenkbrauwen. Het is met 23 graden niet direct heet, maar heel veel warmer hoeft het ook niet te worden. De wind wordt gestuit door de olijfbomen, heel af en toe ontwaren we een stille werker op de uitgestrekte landgoeden. “Bon Giorno”, een zwaai, een verwonderde blik richting de twee al net zo verwonderde ‘Ollandesi’. De dag vordert gestaag en in de verte lijkt een besneeuwde alpentop op te doemen. Drie keer met de ogen knipperen verder zien we de witte vlek al beter, Martina Franca, ons eindpunt van de dag ligt te schitteren in de middagzon. Dat belooft nog wat hoogtemeters straks!
Salamanders, Slangen en een vos
De zon doet al vroeg haar best, de benen voelen opperbest na de 21 kilometer van de vorige dag, datzelfde aantal rest ons tot aan Cisternino. De bossen hebben plaats gemaakt voor boerderijen. Kleine trulli met roodbruine akkers. Steevast bevolkt door olijfbomen en amandelbomen, maar ook artisjokplanten (gefrituurde artisjokhart, mjam) druivenplanten (de witte wijn rondom Locorotondo is wereldberoemd) en allerhande fruitbomen. “Ik ruik brand!” Zelf heb ik helaas geen reukvermogen meer, mijn vader des te beter. Het blijkt de snoeitijd voor de olijfbomen te zijn, stapels takken worden van de bomen geknipt, aan de kant geharkt en direct verbrand. Puglia is dit wel gewend, kleine gecontroleerde brandjes zijn hier gewoon.
“Een vos!” Een meter of twintig voor ons steekt een groot exemplaar vos ons wandelpad over. Stil van opwinding blijven we staan. Dit had ik niet verwacht, zo leuk om te zien! Als we korte tijd later ook nog een kleine slang op de weg zien kan de dag al niet meer kapot. Naast zoveel flora, nu ook de fauna. De meegebrachte panini eten we in stilte op, wachtend en hopend op nog meer verrassingen.
Slow Active Tours.
De naam zegt het al, reisorganisatie Slow Active Tours organiseert trips waarbij je verre van stil zit, maar waar het langzame leven nooit ver weg is. In ons geval is het ergens tussen de 15 en 20 kilometer per dag wandelen en dus tijd genoeg voor het goede Italiaanse leven. Uitgebreid lunchen, de vermoeide voeten even afspoelen in het hotelzwembad of lui op een parkbankje naar de Italiaanse vrijdagmiddagborrel kijken. Excursies ook, zoals naar Masseria Brancati. Olijfbomen van 3000 jaar oud worden met respect behandeld, de oude persmethoden zijn nog te zien en worden toegelicht. Na het proeven ga je uiteraard iets zwaarder weer op pad. Extra vergine olie in de tas “Never in the fridge, or I’ll kill you” aldus Filippo, de gids. De route beschrijving is perfect, een klein boekwerk met aandachtspunten als waterpunten, toeristische hoogtepunten maar vooral de juiste route is onontbeerlijk. Daarnaast gebruiken we voor de spaarzame twijfelgevallen een gps, waar eigenlijk alleen maar uit blijkt dat het boekje foutloos is. Die GPS is met name tijdens de fietstrips, die Slow Active Tours ook organiseert, handiger dan het boekje. Leest toch wat lastig op de fiets.
Slapen en eten als een god in Puglia
Het is goed genieten -zowel in als- na een dag buitenlucht. De eerste drie dagen hebben we onze ’s ochtends gekochte panini’s onder de olijfbomen, al zittend op de stenen afscheidingsmuren, verslonden. Maar vandaag komen we rond lunchtijd aan bij een schitterend landhuis met de naam Lama di Galizia. Hier zijn we uitgenodigd voor een uitgebreide proeverij van lokale specialiteiten. Wijn, bruschetta, kaasjes, hammen en artisjokharten, teveel om op te noemen. Hier zitten, met zicht op zee in de verte, het ritselen van de olijfbomen door de wind en verder niks.. Als eigenaresse Milena aangeeft dat ze ook over drie B&B kamers beschikken kijken we elkaar aan. Hier wil ik blijven slapen. Maar de ‘dirt road’ roept, Ostuni is nog 10 kilometer verder en met een goed gevulde maag en een beetje weemoed keren we Lama di Galizia de rug toe. Ostuni is ons eindpunt, deze ‘Citta Blanca’ schittert ons al van verre tegemoet. De tip van Milena om te gaan eten in Osteria Tempo del Perso is een goede. Als volleerde ‘signori’ weten we de specialiteiten in dit bijzondere restaurant te waarderen. Onze reis is geslaagd. We toosten met de ‘Vino Bianco’ en weten zeker: hier komen we terug.
Alle informatie over onze trip naar Puglia:
Slow Active Tours zorgt voor bagagevervoer, het enige wat je meeneemt overdag is een dagrugzak. Ik testte voor Fjällräven de Kaipak 28 als dagrugzak. Dat beviel uitstekend –zie ook mijn review-. Lunchpakket, genoeg water, wat fruit een camera en wellicht wat reservekleding. Al met al heb je toch best wat mij je. Qua watervoorziening; her en der -ook aangeduid in de reisdocumentatie- vind je waterpompen. Prettig om hier je flessen weer even te vullen.
De temperatuur is eind April al heerlijk. 22 graden in de zon is ook meer dan genoeg, in de volle zomer is het wellicht wat te warm. Alhoewel je natuurlijk ook ’s ochtends en laat in de middag kunt lopen om de ergste warmte te omzeilen. Qua sokken en schoenen is het wel lekker als ze goed ingelopen zijn. De mooiste routes zijn onverhard en op alleen sneakers ga je dat toch merken na een paar dagen lijkt me. Ik kreeg sokken van Point 6 mee om te testen. Deze zijn van merino wol, zitten heerlijk, maar zijn voor mij wat te warm gebleken.
Voor alle soorten trips van Slow Active Tours kijk je op hun website, mocht je specifiek vragen hebben over deze trip, stel je vraag gerust. Ik had zelf ook veel voorpret bij het lezen van het artikel over authentiek Puglia van Dream the World
7 comments
[…] seguito l’articolo originale di Edwin tradotto in […]
[…] Below is the translation of the original version of his travel blog. […]
[…] met zijn prachtige wilderness coast. Het slapen in B&B’s beviel daar ook uitstekend. Net als in Puglia, de hak van Italië, wat een verrassing is dat gebied. Maar dit jaar kreeg ik de kans, De […]
[…] Puglia (onder Nederlanders ook wel bekend als Apulië) heeft best wel aparte plaatsjes en leuke dorpjes, maar het landschap van Puglia viel me een beetje tegen. Dat woeste en ruige wat ik gehoopt had aan te treffen had je hier in elk geval niet. Het landschap was zelfs vrij vlak. Ik zag veel akkerbouw en olijfbomen, en in de verte de zee. Toch kun je ook mooi wandelen in Puglia. Je leest erover op reisblog Vaders op Reis. […]
[…] Ik heb geprobeerd mijn beleving tijdens mijn wandeltrip vast te leggen, zowel op mijn eigen site: vadersopreis.nl als op de website van Op Pad. Ik ben benieuwd wat jullie ervan […]
[…] merk in de Outdoorwereld. Inmiddels heb ik meerdere backpacks mogen testen en gebruiken. In Puglia, Engeland en tijdens de Fjallraven Classic USA bijvoorbeeld. Ik kan dan ook niet wachten tot de […]
[…] van) je ouders. Je mag al blij zijn dat je beide ouders nog hebt. Met mijn vader ging ik al eens wandelen in Puglia, ook wandelden we dichter bij huis het Floris de V pad. Mijn moeder is geen wandelaar, fietsen […]