Sneeuw, schnitzels en skiverleih in Sauerland

door Roger

“Dit wordt helemaal niks” denk ik. Volgens mijn navigatie moet ik nog 7 kilometer rijden naar Willingen in het Duitse Sauerland en ik heb nog geen vlok sneeuw gezien. Ik roep een Engelstalige krachtterm en vervolgens kijk ik verschrikt naar de achterbank. Kleine potjes hebben namelijk grote oren. Achterin zitten Hugo (4 jaar) en Elin (2 jaar) en zij zijn min of meer de hoofdreden van deze trip. Mijn vrouw en ik vinden wintersport fantastisch, maar kunnen we dat enthousiasme ook overbrengen op onze kinderen?

Mijn stemming slaat helemaal om als we het dorp binnenrijden. Van het ene op het andere moment rijden we ineens in een heus wintersportoord. De bergen en de pistes zijn echt wit hier. Reclames voor de skiverhuur en schnitzels lachen je toe. Ze spreken hier zelfs de taal van mijn favoriete wintersportland.

Willingen in Sauerland

Willingen in Sauerland

Willingen is na Winterberg het grootste skidorp van de Wintersport Arena Sauerland. Wij hebben voor Willingen gekozen omdat het iets minder druk is dan Winterberg en toch is dit gebied groot genoeg om met onze kinderen de piste op te gaan. De 18 pistekilometers, die grotendeels kunstmatig besneeuwd kunnen worden, zijn die vier uurtjes rijden meer dan waard.

We gaan snel ski’s en schoenen huren voor de oudste. Ook voor de jongste blijken ze spullen in haar maat te hebben, maar zij wordt diep ongelukkig van die zware skischoenen aan haar voetjes. Dat proberen we volgend jaar nog wel keer.

Willingen in Sauerland

Ik heb lang getwijfeld om zelf les te geven of om Hugo op les te doen. Uiteindelijk bedenk ik dat een gulden middenweg goed zou kunnen werken: ‘s ochtends in de skiklas en in de middag met pa of ma nog wat oefenen. De piste-omstandigheden blijken echter te zwaar en daardoor wordt er door de skischool geen les gegeven aan de allerkleinsten. Geeft niks, dan proberen we het zelf wel. Met hulp van een skituigje maakt Hugo beste wel wat vorderingen, maar – nog veel belangrijker – hij blijkt er plezier in te hebben. Hij is wel snel moe. De skilessen worden afgewisseld met sleetje rijden of met een pauze in ons appartement, direct aan de Ritzhagenlift.

De Ettelsberg in Willingen

Gedurende ons verblijf gaan we enkele malen met de gondel (ja, die is er in Willingen!), naar de top van de Ettelsberg.  Tot en met 5 jaar mogen kinderen gratis gebruikmaken van deze gondel en alle andere liften in de Wintersport Arena.  Voor Hugo is de afdaling vanaf de top nog een beetje te hoog gegrepen, maar mijn vrouw en ik maken beurtelings de afdaling van tweeëneenhalve kilometer. De ‘achterblijver’ vermaakt zich prima op de top van de berg met de kinderen. Je kunt (gratis) de Hochheidetoren beklimmen en genieten van een wijds uitzicht over het Sauerland. Er is een leuke speeltuin, waar de kinderen ook in de winter terecht kunnen. Of je gaat even een biertje of een warme chocolademelk drinken in de beroemde Ettelsberg Hütte, beter bekend als Sigi’s Hütte. Gastheer Sigi vermaakt zijn gasten hoogstpersoonlijk met allerlei (zelf gemaakte) blaasinstrumenten.

Willingen in Sauerland

Het is een goed idee om een mooie skidag te eindigen met een diner bij één van twee filialen van Vis á Vis. Een schitterende inrichting met allerlei antieke winterspullen en een menukaart die in een Oostenrijkse berghut niet zou misstaan houden je helemaal in de winterstemming.

Willingen in Sauerland, Vis a Vis Hütte

Alternatieven voor het skiën in Willingen

Omdat er kunstsneeuw gemaakt kan worden, kun je verrassend vaak skiën in Willingen. Maar mocht het weer of de pistekwaliteit toch tegenvallen heb ik nog een aantal tips voor je als je niet kunt of wilt skiën:

  1. Je kunt altijd ergens een drankje gaan drinken onderaan de piste of in het dorpscentrum. Willingen heeft volgens zeggen de hoogste kroegdichtheid van Duitsland. Er is dus keuze genoeg.
  2. Willingen heeft een indoor schaatsbaan. Dat is een heerlijk winters alternatief voor het skiën.
  3. Ga naar het Wildpark onderaan de Ettelsberg. Dit park is het hele jaar door open, dus ook in de winter.
  4. Je kunt lekker zwemmen in het tropisch zwemparadijs. Heerlijk warm water, wilde waterglijbanen, sauna’s en kinderbadjes. Heerlijk voor zowel ouders als kinderen.
  5. Bezoek de Mülenkopfschans. Een skischans van 156 meter hoog. Jaarlijks het decor van de FIS wereldcupwedstrijden. Je kunt de aanlooptoren bezichtigen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar ski-verspringen. Wat een held moet je zijn om daar vanaf te springen.

Wieder nach Hause

Als je de vergelijking met de Alpen los kunt laten, dan is Willingen een aanrader. Zeker als je met kinderen gaat, of zelf nog aan het begin van je skicarrière staat. Als we weer naar huis rijden en we hebben 7 kilometer afgelegd, wordt er vanaf de achterbank gevraagd “Pappa, wat zei je eigenlijk op de heenweg toen we hier reden?”.
“Ik riep LUCK, omdat we geluk hadden dat er toch nog sneeuw lag in Willingen”.

Zijn jullie wel eens op wintersport in Willingen of in Winterberg geweest? Wat vinden jullie ervan?

You may also like

2 comments

Pech op vakantie – Vadersopreis 13 oktober 2017 - 10:29

[…] een heerlijk lang weekend skiën in Willingen, gaan we weer naar huis. Althans dat is de bedoeling. Alle bagage ligt inmiddels in de auto en ik […]

Antwoord
Onze tips voor jouw wintersportvakantie 2018 – Vadersopreis 5 november 2017 - 08:55

[…] Als je voor het eerst gaat skiën met kleine kinderen, dan wil je misschien niet te ver weg. Sauerland is dan ideaal. Het skigebied van Willingen is klein, wat voor een gezin met kleine kinderen helemaal geen nadeel hoeft te zijn. De 18 pistekilometers, die grotendeels kunstmatig besneeuwd kunnen worden, zijn die vier uurtjes rijden meer dan waard. Als je de vergelijking met de Alpen los kunt laten, dan is Willingen een aanrader. Zeker als je met kleine kinderen gaat, of zelf nog aan het begin van je skicarrière staat. https://www.vadersopreis.nl/sneeuw-schnitzels-en-skiverleih-sauerland/ […]

Antwoord

Leave a Comment