Tips voor de Auvergne in Frankrijk

door Roger

Wij komen graag in Frankrijk. Zowel in de zomer als in de winter heeft dit land zoveel te bieden. Wat dacht je van een pittige wandeltocht door de bergen? Of een wintersportvakantie? Of lekker de toerist uithangen in de Dordogne? Deze zomer gingen wij op ontdekking in het hart van Frankrijk in het departement Auvergne.

De Auvergne is een groot gebied in het hart van Frankrijk. Onze tips liggen geografisch best ver uit elkaar. Als je iets wilt zien of beleven in de Auvergne (en dat geldt eigenlijk ook voor veel andere departementen in Frankrijk) dan zul je steeds een stuk moeten rijden. Overigens is autorijden door de Auvergne beslist geen straf. De wegen zijn prachtig, rustig en bieden een geweldig uitzicht op de mooie (vulkanische) landschappen.

tips voor de Auvergne in Frankrijk

De Auvergne staat bekend om haar vulkaanlandschap

Puy de Dome

Een dagje vulkaan is een absolute must-do in de Auvergne. De Auvergne staat bekend om zijn vele vulkanen en Puy de Dôme is de beroemdste en grootste van allemaal.  De top van de Puy de Dôme is voor de geoefende wandelaar te voet bereikbaar. Wij waren met het gezin en kozen voor het treintje die je in tien minuten naar de top brengt. Boven aangekomen kun je lekker wandelen, picknicken, of een bezoekje brengen aan het weerstation of het bescheiden museum. Het uitzicht is prachtig en doet soms denken aan de Alpen. Aan het eind van de dag kun je naar beneden wandelen (reken op een wandeling van anderhalf tot twee uur), of je kiest weer voor een ontspannen ritje met het treintje. Meer informatie: https://www.panoramiquedesdomes.fr/

Tips voor de Auvergne in Frankrijk, Puy de Dome

Eikenbos Troncais 

Troncais is een enorm bos qua grootte ter vergelijken met Parijs (!). Het woud is beroemd om haar stokoude en vele eikenbomen. Troncais staat garant voor eindeloze wandelingen. Het meer van Saint-Bonnet-Tronçais, ligt midden in het bos en biedt veel waterrecreatiemogelijkheden.

Auvergne Frankrijk Troncais 

Daarnaast is dit een prachtig startpunt voor een wandeling van ongeveer zeven kilometer rondom het meer. Zoon Hugo en ik hadden het geluk van een ‘close encounter’ met een manshoog hert tijdens deze wandeling. Voordat ik de camera in de aanslag had, was het machtige dier helaas alweer verdwenen. Wij liepen de route op een dag dat er ruim 35 graden op de thermometer stond. Wat een geluk dat je op verschillende plaatsen rondom het meer even kunt stoppen voor een verkoelende duik in het meer. Meer informatie: http://www.paysdetroncais.fr/

Auvergne Frankrijk Troncais 

Velorail

Op diverse plekken in Frankrijk en dus ook in de Auvergne wordt voormalig treinspoor op een originele manier gebruikt om de regio te bewonderen. Er staan diverse ‘wagonnetjes’ op de rails die door een fietsbeweging vooruitgaan.

Eén wagonnetje biedt plaats aan maximaal vijf personen, waarbij de buitenste twee personen de trap-inspanning moeten verrichten. Een vélorail is een originele manier om de weiden en de bossen te bewonderen vanuit een andere hoek, maar bovenal een onvergetelijke uitstapje “en famille”.

Meestal fiets je in een colonne met andere gezinnen tegelijkertijd, dus je kunt zo snel als je voorganger en net zo traag als je achtervolger. Tegenwoordig zijn veel ‘wagonnetjes’ uitgerust met trapondersteuning, dus ook goed te doen als je wat minder sportief bent of gewoon een dagje rustig aan wilt doen.

 

 

Pretpark en dierentuin Le Pal

Wij hebben ons vanaf de opening tot sluitingstijd geen moment verveeld in Le Pal. Dit is een enorm groot dieren- en pretpark.
Er zijn rond de 700 dieren te bezichtigen, maar daarnaast zijn er ook nog eens zo’n 30 attracties.

Le Pal, Tips voor de Auvergne in Frankrijk

 Wij vermaakten ons het eerste deel van de dag in de dierentuin, terwijl we het tweede deel van de dag de verschillende achtbanen uitprobeerden. Hoewel wij er in het hoogseizoen waren vielen de wachtrijen bij de attracties reuze mee.

Tips voor de Auvergne in Frankrijk, Le Pal

Een nieuwe achtbaan in Le Pal, Yukon Quad met een lengte van maar liefst 1000 meter

Kasteel Ainay le Vieil 

Dit kasteel gebouwd in de veertiende eeuw kun je alleen betreden onder leiding van een gids. Voor onze kinderen is zo’n rondleiding vaak net iets te lang (of de spanningsboog is iets te kort). Daarom kozen wij er voor om niet in, maar vooral óm het kasteel te kijken. Om het kasteel ligt namelijk een prachtig aangelegde tuin waar je heerlijk kunt ronddwalen. 

Ainay le Vieil, tips voor de Auvergne in Frankrijk

Het klimbos en het zwemmeer Sidiailles

Klimmen in het klimbos van Sidialles. Misschien wel het hoogtepunt van onze vakantie in de Auvergne. Hugo had al eerder geklommen in een klimbos, maar nu had ook dochter Elin de lengte en leeftijd om mee mee te gaan (bijna vijf jaar, één meter zestien).

Sidiailles, tips voor de Auvergne

We konden dus voor het eerst als gezin van boomtop naar boomtop. Een betere ’teambuilding’ voor je familie is nauwelijks voor te stellen.
Naast het klimbos ligt een heerlijk meer waar je kunt zwemmen, kanoën of kunt spelen op een drijvend waterpark. Ook starten vanaf hier een aantal prachtige wandelingen. Kortom: één dag is eigenlijk niet genoeg voor Sidialles.   

Klimbos Sidiailles, tips in de auvergne

Clermont Ferrand

Aan de voet van de Puy de Dome ligt Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de regio Auvergne. Het is fijn om door de autovrije straten rondom de kathedraal te kuieren en te genieten van de geschiedenis van deze stad.
De Cathédrale Notre-Dame de L’assomption vormt het middelpunt van de stad. Het kostte 700 jaar arbeid om deze kathedraal te bouwen, maar dan stáát ook wat.
Een wandeling door het stadspark Jardin Lecoq is een aanrader. In het centrum van deze bescheiden stad kun je op het plein Square Blaise Pascal niet alleen de mooie fontein bewonderen, maar ook genieten van prachtig uitzicht over de stad. Je kunt vanaf hier ook de Puy-de-Dôme zien.

Bourbon l’Archambault

In Bourbon l’Archambault staan de resten van een burcht uit de 13 eeuw. Het is leuk om de drie overgebleven torens te beklimmen. In elke toren zijn een aantal vertrekken ingericht. Geniet van het uitzicht op de top van de torens en leer onderweg naar boven van alles over hoe men vroeger leefde.

Bourbon l'archambault, tips voor de Auvergne in Frankrijk

Beklim de drie torens van de burcht in Bourbon l’Archambault

Zoek je nog een tip om te overnachten/kamperen in de Auvergne?

Wij kunnen uit eigen ervaring Camping Domaine La Mathoniere van harte aanbevelen. Een kleine maar o zo fijne, luxe en kindvriendelijke camping vol overgave gerund door het Nederlandse stel Menno en Ingrid. Wij huurden een glampingtent compleet met keuken en badkamer (!). Een enorm speelveld, speeltoestellen, een mini-kinderboerderij en een verwarmd zwembad maken het voor kinderen een waar paradijs. Meerdere keren in de week hebben de gasten de mogelijkheid om aan het diner deel te nemen, zodat je zelf niet hoeft te koken.

Camping Domaine La Mathoniere in de Auvergne

De avond valt over het supergrootte speelveld van Camping Domaine La Mathoniere

 

SNP Gezinsvakanties 

You may also like

1 comment

10 tips voor de Dordogne in Frankrijk – Vaders Op Reis 6 september 2018 - 09:13

[…] LEES OOK ONZE TIPS VOOR DE AUVERGNE IN FRANKRIJK […]

Antwoord

Leave a Comment