Voorbereid op pad – Handboek Oriëntatie

door Edwin

Ben jij wel eens verdwaald? Nee? Dan kunnen we je dat van harte aanraden. Verdwalen kan namelijk heel leuk zijn. “Zo kom je nog eens ergens!” Uiteraard zijn er vele manieren van verdwalen en tijdens de gemiddelde ‘dwaling’ is er hooguit een uur lang sprake van deze status. Stiekem droom ik er wel van om het echte avontuur op te zoeken, een woestijn doorkruising of een tocht in het poolgebied ondernemen. In dat geval heb ik zeker het Handboek Oriëntatie nodig. Toch is dit boek ook juist voor elke buitensporter of actieve vakantievierder een aanwinst.

Wat is het Handboek Oriëntatie

De hele titel is ‘Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger’, wat geheel recht doet aan bedoelde doelgroep. Het handboek beschrijft de verschillende manieren van navigatie. ‘Old school’ op de kaart, via het kompas of via de GPS. Kun je nog wel zonder GPS? Moet je altijd een goede kaart hebben, als basis of als backup? En wat betekenen alle symbolen en lijnen op zo’n (digitale) kaart. De auteurs van het Handboek Oriëntatie zijn allemaal ervaren buitensporters en leggen geduldig uit hoe een kaart te lezen, hoe je er een kompas bij gebruikt en waar je op moet letten bij het gebruik van een GPS.

Handboek Oriëntatie - Parc des Ecrins - Valgaudemar - Hiken
Het aantal hoogtemeters en de hellingsgraad was niet voor de poes @NPdesEcrins

Is het een boek voor mij?

Dat hangt natuurlijk af wie ‘mij’ is in dit geval. Als ik puur over mezelf -Edwin- spreek, zeker! Tijdens het lezen van het Handboek Oriëntatie dwaalde mijn gedachten meermaals af. Naar bijvoorbeeld mijn eerste echte berghuttentocht in het Parc des Ecrins alwaar we in vijf dagen tijd slechts 10 mensen tegenkwamen en qua route vertrouwden op de spaarzame bordjes die losjes tussen de rotsen waren geplaatst. Het inschatten van de route, de voorbereiding, dat zat er niet in, we zagen wel wat er op ons pad kwam. Met de kennis vanuit het boek had ik de tocht (beter) voorbereid. Wist je dat de streepjes op een kaart de hellingsgraad van de omgeving aangeeft? En de vorm van die streepjes aangeeft of een stuk parcours een pas is, een hoogvlakte of een ‘graat’?

Het Handboek Oriëntatie had hier erg goed van pas gekomen!
Wat een uitzicht! @BettmerAlp – Wallis

Geen hand voor ogen

Of die keer in Zwitserland, bij de Aletschgletsjer. Wandelen zouden we, fotograaf Rob en ik. Weer of geen weer, slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding, dat soort taal komt er bij het ontbijt nog uit. Een kleine zes uur later zijn we weer terug bij het hotel, maar ook hier had achteraf het Handboek Oriëntatie een grote toevoeging gebleken. Met mist en miezer-regen over sneeuwresten en rotsblokken klauteren had wellicht vermeden kunnen worden wanneer we een goede kaart en kennis van een kompas hadden gehad.

Moeilijk?

Wanneer ik met vrienden of collega’s praat over het boek, of over navigeren in het algemeen, komt meestal het woord ‘moeilijk’ terug. “Ik snap zo’n GPS nooit”, “Hoe werkt dat dan met een kompas?”, “Wie heeft er nu nog een kaart?” Eerlijk gezegd heb ik dat ook wel een beetje. Je wilt graag een mooie tocht of wandeling ondernemen, maar het liefst zonder veel gedoe. En ja, sommige passages in het Handboek Oriëntatie zijn best pittig. Maar wellicht is die sectie dan ook niet voor jou weggelegd. Niet iedereen heeft de behoefte om een maand door een onbewoond gebied te zwerven, de Himalaya te bedwingen of andere ‘extreme’ tochten te ondernemen. Maar zoals gezegd, juist ook voor diegene die wel gewoon de gebaande paden volgen is dit boek een welkome toevoeging. Weten hoe het werkt, hoogteverschillen lezen, het soort gebied in 3D in je hoofd halen nog voordat je het gezien hebt of gewoon de snelste weg van A naar B willen vinden.

Handboek Oriëntatie - Haute Savoie - Hiken - Berghut
Vind hier de weg naar de hut maar eens.. of überhaupt de hut zelf 😉 @HauteSavoie

Alle informatie over het Handboek Oriëntatie

Heb ik je nieuwsgierig gemaakten ben je benieuwd naar dit boek? Het is te koop via Bol.com onder andere en kost €17,99 op het moment van schrijven. Maar liefst 160 pagina’s telt het boek, maar wel in klein (zak)formaat (16,5 x 11,5 cm). Voorzien van een geplastificeerde kaft tegen de vochtigheid van het buitenleven.

Prima formaat voor zowel de borstzak..
als in de broekzak!

You may also like

Leave a Comment