Camping Anderwald, zomaar een camping aan een van de vele schitterende meren in Karinthië. Wie Edwin en zijn gezin een beetje kent weet dat er twee vereisten zijn aan een zomervakantiebestemming. Te weten: Er moeten bergen zijn. Geen lullige heuveltjes, nee, de ruige toppen, waar met een beetje geluk de eeuwige sneeuw nog zichtbaar op is. Met de woeste stenen uitstraling die in de avond -bij het ondergaan van de zon- zo lieflijk oranje kleurt. Bergen dus, maar ook: een meer. Een fris meer zodat er na elke buitenactiviteit heerlijk afgekoeld kan worden. Camping Anderwald was geslaagd voor deze twee punten en dus toog Edwin met de sleurhut richting de Faaker See.
Waarom een blog over Camping Anderwald?
Tja, ik schrijf niet gauw over een camping alleen. Er is simpelweg vaak niet zoveel over een camping te vertellen. Je zou kunnen denken, ‘Hij zal wel betaald worden voor dit stuk’, maar nee, dat is het ook niet. De volledige 1200 euro voor 19 nachten hebben we betaald. En het was elke euro waard. Toch zal ik ook zeker de verbeterpunten aanhalen in dit stuk, dat kan de campingeigenaar natuurlijk niet lezen (ik heb hem het terplekke al verteld) maar voor de geïnteresseerden in deze camping zal ik zo eerlijk mogelijk zijn.
Aankomst aan de Faaker See
Rijden met een caravan is niet mijn grootste hobby. Helemaal niet als je net aankomt bij een camping waar je nog even moet parkeren omdat je eerst in moet checken. Je staat altijd in de weg, moet dan weer achteruit wegnavigeren en voor je het weet staat de caravan geschaard achter je. Zover kwam het hier niet gelukkig. Hannes, -zoon van zijn vader en dus automatisch mede eigenaar van camping Anderwald, tevens de achternaam van Hannes-, toont iedere bezoeker drie plekken op de camping. Je kiest een plek en als je daar staat, kun je zo lang blijven als je wil. Wij kiezen de eerste de beste plek. Ondanks de vele naaldbomen lijken we hier veel zon te hebben, staan redelijk dicht bij het toiletgebouw en ook het meer is dichtbij, prima!
Drukte!
Wat de eerste dag opvalt, is de drukte. Achteraf vertelt Hannes dat we aankwamen op de drukste dag van het jaar, maar dat weten we die eerste dag nog niet. Er kampeerden mensen op het parkeerterrein (in afwachting op een betere plek) het strandje aan het meer zat vol en er was geen vrije plek meer te vinden. Na vijf maanden Corona was het wel een kleine shock en eerlijk gezegd had ik er nog niet direct een goed gevoel bij. En wat ik zelf anders zou doen; de auto’s niet bij de plek laten parkeren, komt chaotisch over. Er zijn veel Duitsers en Oostenrijkers, slechts 5% Nederlanders -wat ik niet erg vind- ten opzichte van 30% normaal. Nadat we gesetteld zijn, de BBQ aanstaat en er een ijskoude Stiegl op het campingtafeltje staat kom ik tot rust. En dat gevoel is niet meer weg gegaan.
Hele fijne Vibe
Wat is een ‘fijne vibe’? Tja, dat is uiteraard voor iedereen anders. Laten we maar zeggen dat je je fijn voelt bij hoe jij en je mede-kampeergenoten op hetzelfde level vakantie vieren waarbij dat op een prima manier ondersteund wordt door de plek waar je bent. Kortom: wij voelden ons fijn. Ondanks de vele activiteiten hangt er een rust over de camping die wij heel prettig vonden. Geen geloer van medevakantiegangers, niemand vindt iets gek en de avondrust wordt gerespecteerd vanaf 22:00 uur s’avonds.
Ontspanning door inspanning
Een dag aan het strand zitten is voor ons geen vakantie. Misschien de dag zelf nog wel, maar dan komt s’avonds toch altijd een gevoel van luiheid en een weggegooide dag naar boven. Er is in Karinthië (en meestal in de gebieden waar we heen gaan) ook zoveel te doen. Dus dat doen we dan ook, we zijn hier tenslotte ook ‘maar’ drie weken. We zetten nog net niet de wekker, maar de broodjes zijn nog warm bij de bakker, we ontbijten en smeren meteen de kaiserbroodjes voor in de rugzak. Op pad! Met de Karinthië Card hoef je je geen dag te vervelen. Lunchen op de berg, een uur of drie wandelen en we zijn voldaan. (Ja, ook de kinderen vinden dit leuk :-)) Soms pakken we op de terugweg nog een van de vele ‘erlebnis’ zwembaden mee om dan -eindelijk- bij terugkomst op de camping een plons te nemen in ons mooie meer, de Faaker See. Ontspanning door inspanning, we houden er van!
Omgeving Faaker See
Zoals gezegd, er is ook zoveel te doen. In de directe omgeving is er natuurlijk het meer. Met daarin een eiland. Wanneer je vanaf de camping om het eiland zwemt is dat 2,2 km. Dat kan natuurlijk ook met een kano of SUP. Er zijn geen motorboten in het meer, ideaal. Er is een fitness parcours achter de camping, ook leuk om gewoon te wandelen en de kinderen zich uit te laten leven natuurlijk. Een rondje fietsen om het meer is slechts 10km, wel wat heuvelachtig uiteraard, maar Mirjam redde het prima op haar (drie versnellingen) fiets. Ook achter de camping; een ‘waldseilpark’ oftewel een klimpark op de heuvel. Met een terras waarvandaan de foto is gemaakt van het meer. Ook op deze heuvel is een uitdagende wandeling te maken van 12,6km -de vier toppen route-. trek er minimaal een dagdeel voor uit.
Activiteiten vanaf de camping
Mocht je naast de activiteiten die je kunt doen met de Karinthië card en de activiteiten die rondom de camping te vinden zijn, nog meer inspiratie nodig hebben? Dat kan, hierboven zie je het weekprogramma van de camping. Soms gratis, maar ook betaald uiteraard. Wij hebben van dit programma ‘slechts’ twee punten meegepakt, Mirjam is op pad gegaan met een dame die alles uit kan leggen over wat er eetbaar is in het bos. Met het gezin hebben we een Family Canyoningtrip gemaakt. Onvergetelijk!
Restaurant
Na gedane arbeid is het goed eten! Het restaurant ‘Uferwald’ voorziet hier prima in. Ondanks dat er ontzettend veel gerechten op de kaart staan, is het allemaal even goed bereid. Hoorden we dan, van de jaarlijks terugkerende campinggasten. Onze twee ervaringen in het restaurant konden dit overigens beamen. De chefkok heeft een voorliefde voor Aziatisch koken (dat hoor je niet vaak in Oostenrijk) en heeft dus ook een paar wokgerechten op de kaart, heerlijk! Vroeg in de ochtend zijn de broodjes vers en warm, de Apfelstrudel is er vermaard en de bieren koud en groot. Een ‘simpel’ patatjes of een pizza is ook geen probleem.
Alle informatie
Ik heb al veel behandeld in bovenstaande tekst natuurlijk, maar mocht je naar aanleiding van dit stuk nog vragen hebben, contact mij dan gewoon even. En kijk even op de site van Camping Anderwald