Interlaken, onze 10 tips

door Edwin

Ingeklemd tussen de Brienzer See en de Thuner See ligt het stadje Interlaken. DE uitvalbasis om het Berner Oberland te ontdekken. Vanaf camping Manor Farm (Tip 0) ontdekken wij de regio en daar komen deze tips rondom Interlaken dan ook vandaan. De tips zijn gericht op het buitenleven, outdoor activiteiten en vervoer.

Harder Kulm - Interlaken - Thuner See -Tip
Harder Kulm, prachtplek voor een diner
Tandradbaan
Het uitzichtpunt. De ThunerSee op de achtergrond. En voor de kenners: camping Manor Farm is nog net te zien.
De ’tempel’

Tip 1: Diner op de Harder Kulm met zicht op Interlaken

Ter hoogte van treinstation Interlaken-Ost steek je de rivier de Aare over en daar vind je de Harderbahn. Een tandradbaan die je binnen een kwartiertje naar boven brengt. Nog een klein stukje lopen en daar staat het restaurant wat je vanuit de verre omgeving al ziet liggen. Van beneden af lijkt het op een soort tempel, maar als je er naast staat is het een heus bergrestaurant. Goed eten, maar vooral natuurlijk een top uitzicht. De Thuner en de Brienzer See met in het midden Interlaken zelf. Als je dit vroeg in je vakantie doet, heb je meteen een goed overzicht op het gebied. Tip: Een kleine rondwandeling (3km) kan de eetlust nog wat opwekken.

Tip 2: RegionalPass Berner Oberland

De mooiste plekken zijn de afgelegen plekken, plekken waar je toch echt afhankelijk bent van kabelbanen, bergtreinen of gondels. Ook zijn de prijzen redelijk fors in Zwitserland. Qua boodschappen valt het nog wel mee, maar uiteten of losse tickets voor een dag in de bergen zijn duurder dan je lief is. Een pas als de Regional Pas is dan het overwegen waard. Plan je vakantie goed, denk na of je uit de voeten kunt met een pas voor 3 of 4 of misschien wel 8 dagen. Je komt (mede) naar Zwitserland voor de bergen, je haalt deze pas er hoe dan ook uit. Voor de kids is een pas wel erg voordelig, 30CHF slechts. Voor meer info over deze pas en de huidige prijzen kijk je op de site van MySwitzerland.

Interlaken - zwembad- Berner Oberland
Pret verzekerd!

Tip 3: Het zwembad in Interlaken

Uiteraard is de Thuner See een heerlijke plek om te zwemmen. Dit jaar stond het water extreem hoog en het strandje van de camping was dan ook nogal drassig. Daarbij is het water wel wat fris en dan is als afwisseling een zwembad wel eens lekker. Met de gastenkaart van de camping kun je gratis naar binnen bij het zwembad van Interlaken. Groot opgezet, veel kleedruimte, ruime grasweide en prima horeca. En natuurlijk een glijbaan en duikplanken. Niets lekkerder dan na een mooie wandeling even fris ontspannen bij het zwembad. Aanrader!

Tip - Eiger - Hike - Interlaken

Tip 4: De Jungfraujoch

Aletsch - Wallis - Jungfrau
Zicht op de Aletsch Gletsjer
Op naar ’the top of Europe’
Eispaleis - Ice Age - Tip - Jungfraujoch
Het ijshotel (Scrat uit Ice Age)

Letter en figuurlijk is een bezoek aan de Jungfraujoch een hoogtepunt. Via Interlaken-Ost met de trein naar Grindelwald, verder naar de Kleine Scheidegg, na een laatste blik op de Eiger de tunnel in om er pas op 3454 meter hoogte weer uit te komen. Hier kan het goed fris zijn, een jasje mee is wel aan te raden. Je kunt hier wel een aardig tijdje verblijven. Zo is er het panoramadeck, met schitterend uitzicht op de Aletschgletsjer. (Ooit was ik voor Oppad aan de andere kant in Wallis om een gletsjerhike te maken)

Het uitzichtpunt in de sneeuw, met zicht op de Jungfrau top. Wij sloegen de wandeling door de sneeuw naar de Mönchsjoch hut over aangezien we op de terugweg nog een mooie hike voor ogen hadden. Het Eispaleis is ook de moeite waard. Overigens is (als je eenmaal boven bent) alles inclusief, dus geen verrassingen meer.

De marmotten vallei

Tip 5: Marmottenwandeling First

Deze wandeling maakte ik alleen, zonder gezin, maar juist deze tocht is bij uitstek geschikt voor de kids. De start van de wandeling is bij First op 2168 meter hoogte. De route loopt richting de Grosse Scheidegg maar na een half uurtje lopen kies ik de splitsing en begin de ‘Munggi-weg’ te volgen. Met leuke weetjes over de ‘Munggi’s’ -ofwel bergmarmotten- klim je (soms stevig) een vallei in. Dit pad volg je ook als je de top van de Schwarzhorn wil bereiken. Het is stil op de trail, er loopt slechts één man voor me. Uit het niets klinkt er een schel gefluit. Bovenop de rots zit een dikke marmot op zijn achterpoten en waarschuwt de rest. “Indringers!”

De splitsing en start van de ‘Munggi-weg’
Twee stuks
Het is mooi lopen in de vallei

Ondanks de waarschuwing zie ik zo’n dertig bergmarmotten op dit stuk. Ravottend, rustig zonnebadend en oplettend de indringer volgend. Als ik op het hoogste punt even uit sta te hijgen valt de stilte op. Mijn medewandelaar is verdwenen, er is niemand. Alleen ik en de Munggi’s. Ik blijf foto’s maken, het uitzicht op de Eiger, de Mönch en de Jungfrau is hier ook altijd aanwezig. Na de afdaling aan de andere kant van de vallei kun je terugwandelen naar First. Ik kies ervoor om via de Grosse Scheidegg te lopen, maar met (kleine) kinderen is dat wellicht wat ver.

Tip - Waterval - Lauterbrunnen
gratis douche

Tip 6: Watervallen wandeling

Je zal hier wonen.

Als je een keer niet zo hoog wilt, is er ook genoeg keus. Wij maakten een mooie tocht, zonder al te veel inspanning maar er is zeker genoeg te zien. Via de gondel van Lauterbrunnen stapten we uit bij Grutschalp, vanaf hier loopt de route via Winteregg naar Murren. Daar pakten we de gondel weer naar beneden om via Gimmelwald bij het dalstation Stechlberg weer uit te komen. Is het bovenste stuk vooral bos en uitzichten, begeleid door het spoor (heerlijk al die kneuterige treintjes die voorbij komen), de onderste wandeling kenmerkt zich door de vele watervallen. De bekendste zijn natuurlijk de Trummelbachfälle, maar er zijn er meer. Eet je meegebrachte lunch op langs de beek en verfris je met het koele water. Uiteindelijk is dit een kleine 10 kilometer in totaal, maar dus zonder teveel hoogteverschillen.

First Grindelwald - Glider - Adventure park - Zwitserland - Tip
First Glider – Fly like a bird!

Tip 7: Adventurepark Grindelwald First

Trottinette – alias step
First Flieger - Grindelwald - Adventure package
First Flieger
Mountain Cart

Ben je niet bang aangelegd? Hou je wel van een beetje snelheid? Dan is het Adventure Package ook echt wat voor jou. Vier activiteiten die je op een bijzondere manier af laten dalen van het topstation First, tot aan het dal in Grindelwald. Vanaf het topstation gaat de First Flieger, een zipline -maar dan een waar je in kunt zitten- tot een station lager. Ik ga tegelijk met Floris. We worden ingepakt en hangen een beetje ongemakkelijk tegen een soort klaphek aan. “Drei, Zwei, Eins, Go!” Het klaphek zwaait open en daar vliegen we naar beneden. Zeker 40 meter boven de Alpenweides zweven we. Ik merk dat ik me bewust ben van het speciale, de blauwe lucht, zicht op de hoogste bergtoppen en het inademen van de frisse lucht. Veel te snel ben je er al, maar wat een ervaring.

De First Glider dan. Vanaf het einde van de Flieger stap je zo in de Glider. Een enorme roofvogel waar we met z’n vieren tegelijk ‘onder worden gehangen’. Het is even wennen, maar al snel hangen we er lekker bij. Achteruit, schuin omhoog worden we de berg opgetakeld. Een bijzondere gewaarwording! Eenmaal opgetrokken tot het hoogste punt, vliegen we naar voren. Gillend, gespannen lachend, maar vooral genietend zijn we heel even die grote roofvogel. Stijf van de adrenaline worden we losgekoppeld en kijken nog even waar we vandaan kwamen, heerlijk.

De Mountaincart brengt ons weer een station lager. Als ware we Mario en Luigi scheuren we de bergpaden af. Het voelt compleet veilig, als we de filmpjes later laten zien aan onze ouders, vragen ze zich af wat voor ontaarde ouders we zijn dat we de kids zo van de berg af laten gaan, maar goed ;-). De laatste van de vier attracties is de Trottinette, de step. Een step, twee wielen, meer is het niet. We krijgen een helm op en het verzoek om de remmen even goed te testen. Check! Dit is leuk, het gaat soms misschien wat te hard, maar het is echt leuk. Helaas valt onze oudste op het laatste stuk (we zijn al in Grindelwald) en blijkbaar gebeurt het vaker met de trottinette, een oproep om voorzichtig te doen is dan ook wel op z’n plaats. (Kijk hier voor de laatste prijzen en info)

Tip 8: Rondvaart Thunersee vanuit Interlaken

Interlaken - Tip - Manor Farm - Thuner See
Hoog water op de Thuner See

Helaas heb ik geen recente foto’s en ervaringen van het varen met de rondvaartboot op de ThunerSee. Dit jaar was het water te hoog en de boten bleven aan de kant. Andere jaren dat we hier waren deden we het steevast. Met verschillende stops en zicht op de omringende bergen is het een feestje om hier rond te varen. Stap ook vooral eens uit in Thun, even een keer lekker shoppen -als je ervan houdt-.

Tip 9: Interlaken stad

Interlaken - Swisswheel- Centrum
Het Swisswheel, leuk om te doen.
Interlaken - Centrum - terras
Een heerlijk tentje met relaxte muziek, precies tegenover het grote grasveld in het centrum van Interlaken

Interlaken als stad is ook zeker een aanrader. De natuur staat hier zo dichtbij het stadse leven dat het geen moment druk voelt. De parapenters zweven door de blauwe hemel en landen op het grasveld voor het luxe hotel Victoria. Het Swiss wheel, zo toeristisch als wat natuurlijk, maar dat blijft leuk. De terrasjes en de vele souvenirwinkels zijn ook zeker de moeite waard. De rivier de Aare die met al haar kracht door het centrum raast. Een hele dag hier vertoeven? Wij combineerden het met Tip 1 en Tip 3. Zwemmen, sightseeing bij de parapenters en het Swisswheel, een drankje op het terras en vervolgens de Harder Kulm op om te dineren en van de sunset te genieten.

Tip - BachalpSee - First
lunchplekje hoor! @Bachalpsee

Tip 10: BachalpSee – Faulhorn – BusAlp

De Cliff Walk, een rondtrip van zo’n 25min
Sneeuw!
Witte bergen, blauwe lucht, groene weide

Zin in een uitdagende wandeling? Dan is de laatste tip er een voor jou. Vanaf het bergstation First wandelen we gestaag omhoog over goed verzorgde paden. Nog geen trail, maar een gravelpad. Hier en daar een sneeuwveld, soms een marmot. Negentig procent van de mensen loopt hier alleen naar de BachalpSee en weer terug. Wij stoppen ook bij het schilderachtige meer, maar na de lunch gaan we via een steil pad verder omhoog richting de Faulhorn. Met zijn 2680 meter is dit een serieuze klim, flinke stijgingspercentages maken het soms pittig. Maar de beloning is dan ook groot op de top. Het drankje op de top smaakt dubbel zo lekker na zo’n inspanning

Tip - Bachalpsee - Faulhorn
Pittig klimmetje vanaf de Bachalpsee
Busalp - Faulhorn
Daar komen we vandaan, het is altijd leuk om eens achterom te kijken en te zien hoe snel je daalt.
Haulhorn - Tip - Klim - Hike
Genoeg mogelijkheden.

Wat ons rest is de afdaling. Het idee is om de bus te pakken bij station Busalp. Die ligt op een kleine 1800 meter hoogte en dus dalen we 900 meter. Mocht je nu nog niet willen dalen, dan is de doortocht naar Schynigge Platte een goede tip. Vanaf de Faulhorn is het nog 3 uur lopen, maar wel op de kam van de berg, wat resulteert in schitterende uitzichten uiteraard. Onze tocht is pittig. Bijna anderhalf uur is het dalen en dat voelen we in de knie. Nog een tip: Heb je wandelstokken, dan is het geen overbodige luxe om -met name in dalende lijn- deze te gebruiken. Station Busalp gaat de bus terug naar Grindelwald.

Overige informatie

Voor veel Nederlandstalige informatie: kijk eens op de site van MySwitzerland.

Voor info over Interlaken en omgeving kijk je hier: https://www.interlaken.ch/en

Als je deze tips handig vindt: Kijk dan ook eens naar onze tips over Karinthië in Oostenrijk! Of leuke tips in het gebied rond de meren van Levico en Caldonazzo En uiteraard staan we open voor vragen!

You may also like

Leave a Comment