Actief in de Sinaï woestijn: het Katharinaklooster

door Sander
Uitzicht op het Katharinaklooster tussen de ruige rotsen

Als je aan Sharm el Sheikh denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan woestijn. Toch is deze stad aan de Rode Zee een uitstekende uitvalsbasis om de Sinaï te verkennen. En deze ruige woestijn biedt meer dan ik vooraf had gedacht. Ik bezocht er het eeuwenoude Katharinaklooster en de bloedmooie en -rode Salama Canyon. In dit blog het Katharinaklooster.

Onderweg: uitgestrekte wegen en rennende kamelen

Nog voor zonsopkomst vertrekken we uit ons hotel in Sharm voor een tocht van zo’n 200 kilometer naar het Katharinaklooster. Net uit het stadje rijden we via een safety checkpoint direct de woestijn in. Het landschap om ons heen bestaat uit rotsachtige heuvels en zand in verschillende tinten geel, bruin en oranje. De toppen worden al verlicht door de opkomende zon.

Een lange lege weg strekt zich voor ons uit en we maken een korte stop om de rust van dit imponerende landschap even goed op ons in te laten werken.

Als we doorrijden zien we een 4WD met daaraan vastgebonden een kameel die er achteraan moet rennen. ‘Dat is normaal hier’, zegt de gids, ‘ze doen dat om ze in goede conditie te houden’

Van brandend braambos tot indrukwekkend Katharinaklooster

Na iets meer dan 2 uur rijden komen we bij het Sint-Cathatrinagebied. Bestaande uit het klooster en een dorpje ernaast. Ze liggen als een groene oase in het ruige landschap. Het Katharinaklooster is één van de oudste nog in gebruik zijnde kloosters ter wereld. Gebouwd op de plek waarvan men aannam dat daar ooit het brandend braambos uit de Bijbel was. Wat startte in de derde eeuw met een kapel werd in de zesde eeuw uitgebouwd tot een versterkt klooster met hoge muren eromheen. Het is inmiddels UNESCO werelderfgoed en een indrukwekkend geheel, gelegen aan de voet van de Mozesberg en de Katharinaberg.

Binnen de muren: Sint-Catharinakerk en klokkentoren

Eenmaal door een kleine deur in de enorme kloostermuur naar binnen gegaan komen we op een volgebouwd terrein met een aantal nauwe straatjes. Centraal staat de Kerk van de Transfiguratie, ook wel St. Catharinakerk genoemd. Op hetzelfde terrein bevindt zich ook een moskee, wat duidelijk maakt dat dit een belangrijke plek is voor meerdere geloven. De heiligste plaats van het klooster is de Kapel van het Brandende Braambos, waar nog een struik staat die af zou moeten stammen van het heilige brandende braambos.

Meest opvallende binnen de muren is de sierlijke klokkentoren. De aardse kleuren worden mooi uitgelicht door de opkomende zon en hij steekt schitterend af bij het groen van de sinaasappelboom en de helderblauwe lucht.

Buiten de muren: birds-eye view op het Katharinaklooster

Binnen de muren is het klooster zo volgebouwd dat het moeilijk is om overzicht te krijgen. Dat lukt buiten de muren beter. Omdat het klooster tussen de bergen ligt, kun je eenvoudig een stukje de berg ernaast beklimmen.

Het is mooi om, te zien hoe dit gecultuveerde vierkantje met een bonte verzameling gebouwtjes met verschillende bouwstijlen ingeklemd ligt tussen de ruige rotsen. Met de klokkentoren als stralend en soms klingelend middelpunt. 

De kameel z’n rust gunnen

Als we weer afdalen naar beneden zijn er inmiddels meer toeristen aangekomen. Een kameel en zijn telefonerende begeleider staan geduldig te wachten tot iemand een ritje wil doen.

We weten niet helemaal zeker of dit de kameel is die we een paar uur eerder achter de Toyota aan zagen rennen en gunnen deze kameel nog even rust. Maar gaan snel op weg naar het volgende avontuur in de Sinai, de Salama Canyon.

Praktische tips

Verblijf: wij verbleven in Sharm el Sheikh in het Albatros Laguna Vista Resort, aangeboden door Corendon. Een groot resort met diverse zwembaden en direct aan het strand.

Excursie Katharinaklooster: deze excursie werd aangeboden door Flashtour via Corendon

You may also like

Leave a Comment