Is de Neckertal-Radweg je volgende fietsvakantie?

door Edwin
Neckertal Radweg - Vaders op Reis - Fietsvakantie

Hier hou ik van, fietsroutes tussen de 200 en 400 kilometer. Trektochten maken, van punt A naar B trekken met je bagage bij je. Of, als ik in een gemakzuchtige bui ben, met bagagevervoer. Onze Oosterburen grossieren in dit soort vermaak, ik reed al eerder de Römer Lippe Route en de RuhrtalRadweg, maar nu viel mijn oog op de Neckertal Radweg. Van de bron van de Neckar in Zuid-Duitsland tot aan Mannheim en Heidelberg.

Neckertal Radweg - Vaders op Reis - Fietsvakantie

 

Snel en sportief of langzaam en relaxed

Deze route is 366 kilometer lang, gaat dwars door het Zwarte Woud en heeft hoegenaamd geen echte klimmen. Ergo, geschikt voor jong en oud. Nu heb ik deze route zelf nog nooit gefietst, maar het persbericht wat ik laatst toegestuurd kreeg doet het fietsbloed sneller laten stromen. Doordat de route opgedeeld is in 18 korte etappes, kun je je lol op. Ga ik met de kinderen tien dagen fietsen, 36 km per dag, dat moet makkelijk kunnen en dan blijft het nog leuk ook voor de jongens. Of bel ik fietsmaat Frank en maken we er een vierdaagse van? Of is dat zonde, gezien de bezienswaardigheden langs de Neckertal Radweg?

Waarom word ik nou getriggerd door precies deze route?

Neckertal Radweg - Vaders op Reis - Fietsvakantie

Waarom de Neckertal Radweg?

Zoals gezegd, ik houd niet zo van rondjes fietsen. Ook van een vaste standplaats krijg ik al snel de kriebels. Alleen het idee al dat je het hele Zwarte Woud doorkruist, dat je de Neckar ziet ontspringen van klein stroompje tot kolkende massa en dat je van Zuid naar Midden Duitsland fietst. Je voelt je toch een soort ontdekkingsreiziger in het klein. Schurend tegen Frankrijk en Luxemburg aan, wat ook het wereldreiziger gevoel versterkt natuurlijk. Het water continu aan je zijde, de Neckertal Radweg brengt je via Stuttgart naar Heilbronn, langs kloosters, burchten en kastelen.

Laatste etappe

Een bijzonder hoogtepunt van de Neckertal Radweg wordt het laatste stuk genoemd, de romantische universiteitsstad Heidelberg is hier verbonden met de moderne cultuurmetropool Mannheim. In beide steden vind je diverse gezellige plekken langs het water én een uniek kasteel. In Heidelberg een romantische kasteelruïne, die uitkijkt over de romantische Altstadt en in Mannheim het op één na grootste barok kasteel van Europa, dat tegenwoordig dienst doet als universiteit. Een bijzondere combinatie van studenten, romantiek, water en cultuur dus.

Een laatste etappe die je bij blijft, ik kan bijna niet wachten!

Neckertal Radweg - Vaders op Reis - Fietsvakantie

Ideale mix

De benen beginnen te kriebelen, als ik met fietsmaat Frank op pad ga is de drang naar cultuur ondergeschikt aan de drang tot het sportieve. Zou ik met mijn vrouw gaan, zullen de kilometers wat minder talrijk zijn en de bezoekjes aan de bezienswaardigheden wat frequenter. Gaan we met de kinderen op pad dan is het weer een ander verhaal. Voor iedereen is de ideale mix te vinden, eigenlijk zoals overal in Duitsland. Hoe zou jij de Neckertal Radweg willen beleven?

Info Neckertal Radweg:

Alle informatie over deze route vind je terug op: www.neckartalradweg-bw.de

 

You may also like

Leave a Comment