Kroatië in vogelvlucht

door Roger

Stel je mag anderhalve dag in Kroatië besteden. Wat zou jij doen? Wij waren onderweg naar Bosnië, maar maakte een supergave short-trip door Kroatië. We bezochten de mooie kustplaats Trogir en de volgende dag kreeg het adrenalineniveau een boost toen we gingen ‘ziplinen’ in Omis.

Trogir Kroatië

Trogir

Als je landt in Split, dan is het maar tien minuten (of vijf kilometer) rijden naar het centrum van Trogir. Trogir is een stad met een rijke geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Vanwege de strategische ligging is Trogir vroeger voor veel heersende volken een belangrijke stad geweest om te veroveren. Door de geschiedenis heen is Trogir ten prooi gevallen aan de Grieken, Romeinen, Venetianen en de Fransen. Al deze culturen hebben hun stempel gedrukt op de stad.
Wij bezochten aan de hand van onze bevlogen gids Sandra dit bijzondere stadje aan de Kroatische kust.

Het oude stadsdeel van Trogir

Trogir bestaat uit drie delen; een deel op het vaste land, het oude centrum op het schiereiland en ook op het eiland Ciovo bevindt zich nog een deel van Trogir. Het oude stadsdeel van Trogir staat sinds 1972 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht. Het centrum staat vol met prachtige gebouwen in de Renaissance, Romaanse en Barok stijl. Daarnaast zijn er weinig plekken waar je zoveel kerken zo dicht bij elkaar ziet staan.

Trogir Kroatië

Op het meest noordelijke punt van het eiland ligt het 15e eeuwse Fort Kamerlengo. Het fort is aan de buitenkant mooier dan van binnen. Tegen betaling kun je de toren beklimmen, maar Sandra geeft aan dat we ons geld beter kunnen besteden aan een klim op toren van de St. Laurens Kathedraal.

We flaneren langs de kust waar bepaald geen kinderachtige schepen aangemeerd liggen. Sandra vertelt dat de jetset zich graag aan de kust van Trogir laat zien. Een vaak geziene gast is Formule 1 eindbaas Bernie Ecclestone die zijn exorbitante jacht maar wat graag even aanlegt in de haven van Trogir.

Trogir Kroatië, jacht Ecclestone

Zou deze jacht van Bernie Ecclestone zijn?

Kuna’s en Klapa

We wandelen door de smalle kasseienstraatjes en arriveren dan in het oude centrum bij de onlangs gerenoveerde St. Laurens Kathedraal uit de 13e eeuw met de zeer kunstige toegangspoort van Meester Radovan. Voor een paar Kuna’s (dat is de Kroatische munteenheid) kun je ook de kerk van binnen bekijken en bovendien kun je de toren beklimmen. Een pittig klimmetje, maar als beloning krijg je het mooiste uitzicht over Trogir.
Als we net de kathedraal verlaten worden we getrakteerd op een typisch Kroatische zangpartij, dat ‘Klapa’ genoemd wordt.

Trogir Kroatië, Klapa

Klapa een traditionele Kroatische manier van zingen

Dan scheurt de hemel open de regen valt met bakken uit de lucht. We schuilen snel in een plaatselijk café en mengen ons tussen de locals. We praten nog lang na met Sandra over Trogir, Kroatische gewoonten en over het aanstaande WK voetbal waaraan Kroatië wél mee mag doen.

Ciovo

Als het opklaart gaan we naar ons appartement dat zich in Ciovo bevindt en is de ideale uitvalbasis voor het strand- en vakantieleven van Trogir in Kroatië. Je loopt zo het meest populaire strand ‘Okrug’ op. Dit strand ligt vijf kilometer van het oude centrum van Trogir.
Klein stukje met de auto dus, maar je kunt ook de shuttle boot nemen vanaf Trogir naar Okrug Gornji en vice versa. Wat een heerlijke uitvalsbasis voor een strand- of watersportvakantie is dit.  

De beeldschone kust van Kroatië

De beeldschone kust van Kroatië

Zipline Kroatië

We staan in de plaats Omis met een zeer internationaal gezelschap bovenaan een rots die we zojuist in de brandende zon beklommen hebben.
‘Je haalt straks snelheden van ruim 65 kilometer per uur. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je moet remmen.’ De gids weet onze aandacht te pakken als hij ons instructies geeft bij het oefenbaantje.
We krijgen onze uitrusting bestaande uit een helm, een klimgordel en een paar handschoenen.
‘Straks leggen we met acht spectaculaire ziplines een afstand van niet minder dan 2100 meter af’.

Zipline Omis Kroatië

De eerste zipline is bepaald geen opwarmertje. Met zijn 700 meter is dit gelijk de langste zipline. Wat een uitzicht, wat een snelheid! Deze baan heeft een zogenaamde U-shape. Het is belangrijk dat je het eerste deel van de lijn genoeg vaart maakt, zodat je niet stil komt te hangen op het tweede gedeelte.
De tweede en de derde baan zijn kort, steil en snel. Over het tijdig remmen is niets teveel gezegd. 
De vierde baan geeft met een hoogte van 150 meter en een lengte van 400 meter een prachtig uitzicht op de onderliggende rivier. Terwijl je langs de kabel glijdt heb je het allermooiste uitzicht. Je zou bijna vergeten te remmen aan het einde van de baan.

Zipline Omis Kroatië

De vijfde en de zesde lijn brengen je nogmaals heen en weer over de rivier. 
De zesde lijn van 200 meter lang is relatief het langzaamst, maar wel met mooiste uitzicht. Voor de zevende lijn heeft onze instructeur iets leuks in petto. Als je in het midden van de lijn bent mag je stil hangen. Even bungelen op 150 meter boven de grond. Je voelt je nietig en zo vrij als een vogel in deze overweldigende natuur.
Helaas volgt dan de achtste en de laatste baan. Een soort eindsprint van 200 meter over de rivier. Al-met-al zijn we een paar uur onderweg geweest, maar de tijd vliegt (ook) hier. Wat een heerlijk avontuur. Als je ooit naar Kroatië gaat, sla deze activiteit dan niet over!

Informatie over Kroatië:

Meer lezen over Kroatië? Lees dan ook het artikel over een roadtrip in de herfst in Kroatië.
Wil je veel zien en leren in Trogir? Neem dan contact op met gids Sandra Vudric (emaus.tg@gmail.com)

Kroatië is geen euroland. Men betaald in Kroatië met  Kuna’s.

Wij maakte gebruik van appartement ‘Maruska‘ Ciovo. Een ideale uitvalsbasis voor een (sportieve) strand- en zeevakantie. De eigenaar is de vriendelijke Belg Jorgen, dus als Nederlander kun je in je eigen taal uit de voeten. 

Voor de beste Zipline experience in Kroatië ga je naar Omis: http://zipline-croatia.com/

You may also like

1 comment

Outdoor Bosnië - actie en natuur – Vaders Op Reis 17 februari 2019 - 22:26

[…] waren, kwamen we hier natuurlijk voor de vele outdoormogelijkheden. Gingen we eerder in Kroatië al Ziplinen, hier was het mountainbiken aan de beurt. Mijn hele blog over de MTB trip staat elders op de site […]

Antwoord

Leave a Comment