10 tips voor een citytrip Sarajevo

door Edwin

Onlangs hadden ‘de Vaders’ het geluk  om met onze eigen stadsgids Jurgen de Bosnische hoofdstad Sarajevo te bezoeken. Jurgen bezocht in 1985 – nog voor de Joegoslavië oorlog en net na de Olympische Spelen- voor het eerst deze getekende stad. Daarna kwam hij er vaker en op die manier is hij een echte Sarajevo kenner geworden. Jurgen deelt met passie zijn kennis met ons over deze indrukwekkende stad. Een stad waar geschiedenis is geschreven, waar de Oosterse- en Westerse cultuur elkaar tegen komen. Een stad in opkomst, waar de jongeren niet blijven hangen in de oude strijd maar vooruit willen. Vaders op Reis voegt Sarajevo graag toe aan de favorieten-lijst voor een city-trip. Hierbij onze 10 tips die laten zien waarom Sarajevo zo bijzonder, mooi en indrukwekkend is. Alle tips, behalve de laatste, zijn op loopafstand in het centrum en met gemak in één of twee dagen te bezoeken.

1. Latinska ćuprija (Latijnse Brug, Sarajevo)

Sarajevo - Citytrip - Bosnie - Vaders op Reis, Latijnse Brug

Deze brug is de stille getuige van de moordaanslag op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk op 28 juni 1914. Dit is de vonk geweest die de eerste Wereldoorlog deed ontbranden. Naast de brug bevindt zich Museum Muzej Sarajeva  waar op een toegankelijke manier uitgelegd wordt wat er in die periode speelde en waarom dat leidde tot de aanslag.

2. Katedrala Presvetog Srca Isusova (Heilig Hartkathedraal, Sarajevo)

Citytrip Sarajevo - Vaders op Reis - Top 10, Heilige Hart Kathedraal

Deze Kathedraal is tijdens het beleg van Sarajevo flink beschadigd, maar daarna weer in volle glorie hersteld. Het plein rondom de kathedraal van Sarajevo is de centrale ontmoetingsplek en met zijn vele terrasjes een heerlijke plek om even wat te gaan drinken.

3. De Sarajevo Roses in de Ferhadija

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis Sarajevo Rose

Door de hele stad heen zie je nog de schade die de oorlog heeft aangericht. Je hoeft nooit lang te zoeken naar gebouwen met kogelgaten of compleet verwoeste bouwwerken.
In de grote winkelstraat Ferhadija van Sarajevo kom je op meerdere plekken de gedenkwaardige “Sarajevo Roses” tegen. De “littekens” van de vele mortier inslagen, die hier tijdens de recente Balkan oorlog zijn terecht gekomen hebben veel slachtoffers gemaakt. Deze plekken van de inslag zijn met rode verf ‘ingekleurd’. Het is een gedenkwaardige herinnering aan hen die hierbij zijn omgekomen en het leed dat is geleden.

4. Bascarsija, East meets West.

Bij het passeren van de duidelijke scheidslijn “Sarajevo meeting of Cultures” loop je via de Ferhadija zo de wijk Bascarsija in en kom je abrupt terecht in een geheel andere cultuur. Een wijk met talloze kleine winkeltjes, ambachtslieden, bazaars en een centraal plein. Midden op dit plein staat de Sebilj; een typische houten waterfontein die kenmerkend is voor de Oosterse cultuur.

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis, Sebilj

de Sebilj, toeristentrekker en centraal punt van de (oude) stad.

5. Kolobora Han, rustpunt middenin Sarajevo

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis

Oase van rust, middenin Sarajevo

Wordt de drukte van Bascarsija je even te veel? Neem dan even wat rust bij Kolobora Han. Een restaurant midden in de stad met een grote binnentuin waar je van de lokale Bosnische gerechten kunt genieten.

6. Vijecnica, stadhuis Sarajevo

Sarajevo - Citytrip - Bosnie- Vaders op Reis

Aan de oostkant van Bascarsija ligt misschien wel het mooiste gebouw van Sarajevo. De Vijecnica dat nu dienst doet als stadhuis. Voorafgaand aan de Balkanoorlog was dit de nationale- en universiteitsbibliotheek van Bosnië en Herzegovina, maar is in het begin van de oorlog totaal vernietigd, waarbij ook nagenoeg ook alle historische boeken en documenten in vlammen zijn opgegaan. Met dank aan vele donaties uit de gehele wereld is dit gebouw weer in volle glorie hersteld en een toonbeeld van de opbouw van deze stad.

7. Trebevic Cable Car

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis

Aan de zuidkant van het centrum ligt de berg Trebevic met de onlangs geopende nieuwe kabelbaan. Voor de Olympische WinterSpelen van 1984 was hier al een kabelbaan aangelegd. Deze heeft de Balkan oorlog niet overleefd, maar is onlangs weer in ere hersteld. De rit met de nieuwe kabelbaan naar boven geeft een prachtig uitzicht over het oude gedeelte van de stad, waarbij je de eerder genoemde  highlights in de verte nog eens kan bewonderen.

8. Olympische bobslee baan

 

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis

Net onder het bergstation van de kabelbaan ligt in het bos de vervallen Olympische bobslee baan. Via het wandelpad kun je hier naar toe lopen en vind je de nu overwoekerde en verwaarloosde bobslee baan, dat vandaag de dag het werkterrein is van talloze graffiti artiesten. Er bestaan plannen om ook deze baan weer in ere te herstellen, waarmee mogelijk het artistieke werkterrein zal gaan verdwijnen.

9. Zuta Tabija (Gele Fort)

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis

Voor een romantische afsluiting van de dag en een prachtige zonsondergang over de stad, kun je terecht bij het Gele Fort. Op deze kleine heuvel kun je aan het einde van dag altijd wel picknickende stelletjes en jongeren vinden en heb je een prachtig zicht over de vallei waarin Sarajevo ligt aan de rivier. Halverwege de heuvel ligt een zeer indrukwekkende oosterse begraafplaats, waar ook de meest voorname Bosniërs zijn bijgezet.

10. Tunel Spasa, The Tunnel of Hope

Citytrip Sarajevo - Bosnie - Vaders op Reis

De meest indrukwekkende highlight en must-see is de Tunel Spasa, ook wel de Tunnel of Hope genoemd. Deze bevindt zich aan de rand van de stad, nabij het vliegveld en is als enige highlight niet vanaf het centrum te voet bereikbaar. Tijdens de Balkanoorlog was deze geheime, onder het vliegveld door, gegraven tunnel, de enige route in en uit de volledig omsingelde stad. Dankzij deze levensader heeft de stad, in het geheim, een belegering van drie jaar en negen maanden overleefd. Een zeer indrukwekkend stukje recente geschiedenis en een uniek monument van Sarajevo.

Informatie citytrip Sarajevo:

Wij sliepen voor een zeer bescheiden bedrag in het EXO Center Apartment (http://exologistix.com/apartment) dat op loopafstand van het centrum ligt en waar je van alle gemakken en een eigen parkeerplaats bent voorzien.
De vriendelijke eigenaar zit vol handige tips over wat er precies op die dag in de stad gaande is en waar je (op welk moment) moet zijn.

Meer informatie over het Museum Sarajevo: http://muzejsarajeva.ba/en/

Meer informatie over de Tunnel of Hope: https://tunelspasa.ba/#Dobrodo%C5%A1li 

Vond je het leuke tips? Kijk dan ook eens naar onze 10 tips voor Riga

Tijdens ons bezoek aan Bosnië kwamen we ook in Konjic aan ons trekken, lees hier ons verslag over een epische mountainbike trip!

You may also like

2 comments

Aniek 20 juni 2018 - 09:08

Hier wil ik graag weer naartoe! Afgelopen jaar was ik in Sarajevo, maar had eigenlijk te weinig tijd in de stad zelf. The Tunnel of Hope lijkt me indrukwekkend.

Antwoord
Outdoor Bosnië - actie en natuur – Vaders Op Reis 15 augustus 2018 - 08:28

[…] Zoals gezegd waren wij bijzonder blij met ‘onze’ Exo Log Cottage. Jasmin, de vriendelijke, goed Engels sprekende eigenaar, is enthousiast en heeft veel nuttige tips. Via hem hebben we dan ook een aansluitende overnachting in Sarajevo geboekt. Voor onze ervaring in Sarajevo, zie dit blog! […]

Antwoord

Leave a Comment