Sea Life Oberhausen

door Sander
Sea Life murenen
Sea Life Oberhausen
Vol verwachting voor ingang van Sea Life Oberhausen

‘Kijk pap, een grote Axolotl!’ En ja hoor, het vrolijke hoofd van de visachtige salamander is ongeveer het eerste wat we zien in Sea Life Oberhausen. Tot een paar weken geleden had ik nog nooit van het beestje gehoord. Maar zoon Kai heeft er net één in z’n klas gekregen. Zijn bijzondere naam, zo lezen we op het bordje boven zijn aquarium, is samengesteld uit twee Azteekse woorden ‘Atl’ is water en ‘Xolotl’ is de naam van een god. Samen betekent het ‘Watermonster’. Die god is vast geen lieverdje…

Sea Life Aquarium met kleine haaitjes
Kleine ‘neugeborene’ kathaaitjes

De Speelse haaien van Sea Life

Kort daarna komen we bij een bassin met ‘Neugeborene’ met de eerste haaitjes van de dag. Leuk, want ze zwemmen op ooghoogte voor de kids, zijn zo klein dat ze nog niet eng zijn en vooral de kleine kathaaitjes zijn lekker speels. Af en toe komt hun koppie boven het water uit om te kijken ‘was passiert’. 

Twee murenen de Statler en Waldorf van Sea Life Oberhausen
De Statler en Waldorf van Sea Life Oberhausen

De Statler en Waldorf van Sea Life

Een paar meter verder staren twee murenen ons door het glas aan. Blauwe oogjes, geplakt op hun te kleine kop.  Felle vleesetende jagers moeten het zijn. Met twee paar kaken vol vlijmscherpe, naar binnen gerichte, tanden. Ik krijg er de kriebels van. Maar gelukkig houden ze nu al hun kaken stijf op elkaar en met een beetje verbeelding glimlachen ze zelfs. De kids vinden het een grappig duo, zo gebroederlijk naast elkaar liggend. We dopen ze daarom maar tot de Statler en Waldorf van Sea Life Oberhausen. Toch verdenk ik ze er van dat die grijns komt omdat ze net snel Miss Piggy naar binnen gewerkt hebben… 😉

Bassin met haaien en roggen
Een vriendelijke medewerkster geeft uitleg over wat er rondzwemt

Roggen en kathaaien

We zijn net te laat voor de voedersessie van roggen, kathaaien en rifhaaien die bij elkaar in de bak zwemmen. De laatste resten witvis worden opgeschrokt door de felle beesten. De medewerkster die de sessie begeleidde vertelt ons daarna nog net zo enthousiast over wat er rondzwemt. Hier zwemmen dus de papa’s en mama’s van de kleine kathaaitjes die we bij de ingang zagen. Voor hun eigen veiligheid zijn die apart gezet tot ze groot en sterk zijn.

anemoonvisje
Nemo met bodyguard

Nemo met bodyguard

Sealife Oberhausen heeft een mooi opgebouwde, afwisselende route. Van klein naar groot, van eng naar lief, en van lelijk naar mooi. In de categorie ‘schoonheid’ kan Nemo natuurlijk niet ontbreken. Een paar maanden geleden hebben we ons in Australië nog sufgesnorkeld om een anemoonvisje te zien, niet gelukt. Hier zwemt hij in een aquarium met kleurrijk koraal en heeft hij een bodyguard die een soort kruising is tussen een krab, wandelende tak en een garnaal.

Tunnel waar je op de zeebodem loopt en waar schildpadden, haaien, roggen en grote vissen zwemmen
Het grote bassin waar je over de zeebodem loopt

Hoogtepunt Sea Life Oberhausen: het grote haaienbassin

Dan komen we in een glazen tunnel met overal om ons heen grote rifhaaien, roggen, reuzeschildpadden en murenen. Mooi gemaakt, alsof je op de bodem van de zee loopt, er ligt zelfs een gezonken schip met een sexy boegbeeld. De beesten zijn lekker actief en zwemmen contant rond, waardoor je ze van alle kanten kunt bekijken. 

Haaien zwemmen vlak voor je langs
Oog in oog met een zwartpunt rifhaai
Koepel waar je via een gangetje naartoe kunt kruipen
Koepel waar je via een gangetje naartoe kunt kruipen

Als een kerstbal onder water

Waar je eerst als het ware over de zeebodem loopt, kom je daarna boven het wateroppervlak. Leuk is hier dat je via een tunneltje met je hoofd in een glazen koepel terecht komt van waar je de beesten bijna aan kunt raken. Dit is vooral ook amusant voor de toeschouwers langs de kant, want door de kromming in het spiegelende glas wordt je hoofd groter en komt het in een rare verhouding te staan tot de dieren die eromheen zwemmen. Hierdoor lijkt het alsof je hoofd op een grote kerstbal is geplakt die half gezonken op de bodem ligt.

Kerstmarkt kraampje Oberhausen
Van de uitgang van Sea Life Oberhausen is het ongeveer 200 meter tot de kerstmarkt

De kerstmarkt van Oberhausen

Bijna 2 uur later staan we weer buiten. Sealife is een gave attractie! Leuk aan een bezoek in de kerstperiode is dat je vanuit de uitgang direct de kerstmarkt van Oberhausen op loopt. Het is inmiddels druk geworden. Een mix van Duitse en Nederlandse bezoekers stort zich op de kraampjes. Zo ook wij. Even een lekker rondje gluhwein en bratwurst en we zijn klaar voor het Legoland Discovery Centre dat ook naast de kerstmarkt ligt.

Legoland Discovery Centre
Scheuren met zelfgebouwde raceauto’s in Legoland Discovery Centre Oberhausen

Legoland Discovery Centre Oberhausen

Roger is hier eerder geweest en heeft al een uitgebreid verslag geschreven over Legoland Discovery Centre Oberhausen. Voor ons waren de hoogtepunten het vliegen in de zweefmolen waarin je zelf moest trappen om omhoog te komen en het racen met zelfgebouwde auto’s van lange racebanen. En oh ja, de mannen waren erg gecharmeerd van de plastic dames daar…

You may also like

Leave a Comment