Hagedish

door Sander
De hagedis onder het sponsje

‘He who would travel happily must travel light’, aldus de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry. En als Antoine het zegt…dan doe je dat! Dus voor ons een klein camperbusje met zo min mogelijk spullen. En wat we meenemen is opklapbaar, opvouwbaar of opblaasbaar. 

Maar ik word er niet altijd happy van mijn beste Antoine. Zo is daar ons opvouwbaar afwasteiltje. Het ding bestaat uit vier hoekstangetjes met een stuk legergroen zeil ertussen. Vul hem met water, de stangetjes worden opzij geduwd en…hij staat! Aldus de gebruiksaanwijzing van het flexibele fenomeen. Maar helaas; ruimtebesparing is zijn kracht, stabiliteit zijn uitdaging.

Dan weer zakt het ene wandje in, dan weer het andere. Minimaal de helft van het afwaswater klotst over je slippers. En wees niet verbaasd als je ’s avonds een klef champignonnetje tussen je teentjes vindt. Deze ellende voorkomen? Zet teil in gootsteen. 

Volledig in paniek probeert hij zich uit de gootsteen omhoog te werken, maar het oppervlak is te glad.

Op een camping in Koroni, Griekenland hadden ze die gelukkig. Dus helemaal happily sta ik af te wassen met mijn outdoorteil tot er opeens een groene hagedis vanuit het balkenplafond, rakelings langs mijn hoofd precies tussen de rand van het teiltje en de gootsteen valt. Volledig in paniek probeert hij zich uit de gootsteen omhoog te werken, maar het oppervlak is te glad. Zijn groene koppie hupt keer op keer naast mijn teiltje omhoog om dan weer naar beneden te glijden. 

Animal Rescue! Ik zet mijn teiltje in een andere gootsteen en geef de hagedis een kontje met mijn afwasborstel het aanrechtblad op. Maar nog steeds volledig in paniek wil hij zich daar meteen verstoppen. Het eerste wat hij ziet is mijn schuursponsje. Hij sprint erop af en wurmt zijn kop onder het sponsje en blijft doodstil zitten. Ik vermoed verwantschap tussen hagedis en struisvogel, want achterlijf, poten en staart steken er nog onderuit.

Dit kan echt niet. Hij heeft mazzel dat ik geen roofvogel ben. En om hem met zijn belachelijke gedrag te confronteren neem ik een foto, til het sponsje op, houdt m’n telefoon met foto voor zijn neus en zeg: ‘Hey Hagedis, wat vind je zelf, ziet dit er niet een beetje stupide uit?’ Hij kijkt naar de foto, dan naar mij en zegt grijnzend; ‘Wat bedoel je? Een volwassen vent met een flexibel afwasteiltje?’

Deze column is geschreven voor en gepubliceerd in hét reismagazine voor avontuurlijke gezinnen: Kleine Globetrotter Magazine

You may also like

Leave a Comment