Mannen vs de vrouwen: Vakantiekeuzestress

door Roger
Colum Vakantiekeuzestress mannen vs vrouwen

De dames van Travelvibe en de mannen van Vaders op Reis schrijven met elkaar over vakantiebeleving en reiservaringen.
Er is nu eenmaal een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. En dat geldt natuurlijk helemaal wanneer het gaat om reizen. Niet alleen de beleving van de trip is anders, ook het traject naar de reis toe leidt een geheel eigen weg in een mannen- en een vrouwenbrein. Het soort reis maakt daarbij geen verschil; Struggles liggen altijd op de loer. Voor Vaders op Reis (de mannen) en Travelvibe (de vrouwen) aanleiding genoeg om digitaal met elkaar in gesprek te gaan. Samen bespreken zij allerlei onderwerpen die met reizen te maken hebben. Dit keer: Vakantiekeuzestress

Hoi Travelvibers!

Dank voor jullie leuke briefje. Dat zouden we vaker moeten doen!
Roger herkent zich direct in jullie verhaal, maar Edwin hoort bij een minderheid waar het anders gaat. Bij Edwin draait alles om regelen: Hij vindt het uitzoeken en het voorbereiden van dagjes uit, weekendjes weg of hele vakanties, minstens net zo leuk als de ervaring zelf. Zijn vrouw wordt er wel een beetje gek van, maar wordt inmiddels ontzien na het opzetten van ‘Vaders op Reis’. Zij wordt niet meer op dagelijkse basis gespamd met mailtjes die als onderwerp hebben: “misschien wel leuk” of “zullen we dit een keer doen”. Ze werd daar erg onrustig van en Edwin kreeg geen gehoor of respons in de zoektocht naar vakantiebelevingen in de breedste zin van het woord. Nu weet Edwin ook wel dat, als het gaat om familievakanties, hij alleen maar dénkt dat hij daar de regie in heeft. Op de een of andere manier kan zijn vrouw (is dat vrouw eigen?) het zo draaien en masseren dat het precies de bestemming is die zij wil en dat zijn geplande drieweekse vlotexpeditie over de Zweedse meren ineens veranderd is in 18 dagen kamperen in Karinthië. Vindt hij dat erg? Nee, in tegendeel. Uiteindelijk heeft zij ook gewoon gelijk. De jongste heeft niet eens een A diploma, dus drie weken op een vlot door Zweden drijven was misschien ook niet het allerbeste idee.

Het proces dat jullie schetsen komt Roger wel verdacht bekend voor. Ineens begrijpt hij hoe geraffineerd jullie vrouwen te werk gaan! In november gaat hij zich langzaamaan eens oriënteren op de aankomende wintersportvakantie. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat er ineens een iPad met een zonnig oord wordt getoond en dan wordt er gevraagd: ‘Wat vind je hier van?’
‘Nou het ziet er redelijk vlak uit en volgens mij dooit het daar als een gek’ is zijn eerste reactie. ‘Nee, ik bedoel voor de zómervakantie’. ‘Oh ja, in een zomer zal het daar best leuk zijn’, beaamt hij dan.

Voor zijn vrouw hét signaal om alvast een reservering te maken. Eigenlijk maken jullie misbruik van onze mindfulness. Terwijl wij denken aan de eerstvolgende vakantie, zijn jullie al aan het plannen voor drie vakanties en negen maanden verder. Enkele weken later volgt vanzelfsprekend deze dialoog:
Zij: ‘Zullen we nu die ene camping nu boeken, anders vervalt de reservering’.
Hij: ‘Nee, een camping lijkt me nogal koud. Ik had juist een goed appartement direct aan de piste gezien’.
Zij: ‘Nee, ik bedoel voor de zomervakantie’.
Hij: ‘Oh ja, reserveer maar dan’.
In januari komt dan de opmerking:
Zij: ‘Doe jij de aanbetaling voor de vakantie?’.
Hij: ‘Nee dat hoeft niet, in de meeste skigebieden betaal je ter plekke’.
Zij: ‘Nee, ik bedoel voor de zómervakantie’.
Hij: ‘Oh ja, dat is goed. Waar gaan we ook alweer heen?’.

Ergens begin juni, begint Roger het internet eens af te struinen, op zoek naar een leuke zomervakantie. Waarop zijn vrouw reageert: ‘Dat hoeft niet joh, dat hadden we toch al geregeld? Trouwens, wat dacht je er van om volgende winter in Zuid Tirol te gaan skiën?’
Kortom, Roger loopt altijd een beetje achter de muziek aan als het op het boeken van vakanties aankomt. Soms zou hij willen dat hij net als Edwin was. Die leeft in ieder geval in de veronderstelling dat hij de vakanties uitzoekt.

We schrijven snel weer,
Groeten van de Vaders op Reis

Vaders op Reis - Column - Travelvibe

WIE IS TRAVELVIBE?

Yvon en Laura hebben Travelvibe opgericht als hét reisblog voor 30 plussers. Naast het managen van werk en gezin, maken zij graag zoveel mogelijk trips in vooral Europa en Nederland. Op Travelvibe vind je (h)eerlijke reisverslagen, reistips en travel-lifestyle.

You may also like

19 comments

Column van Travelvibe en Vaders op Reis over Vakantiekeuzestress 17 februari 2017 - 06:45

[…] Het antwoord van Vaders op Reis:  […]

Antwoord
Harrie 18 februari 2017 - 08:37

Leuk! Ik ben benieuwd naar een volgend stuk. Verschillen tijdens de reis of tijdens het verblijf?

Antwoord
Roger 24 februari 2017 - 10:35

Dank voor de suggestie. We zitten al te broeden op de volgende column die vermoedelijk in maart zal verschijnen.

Antwoord
Martin 24 februari 2017 - 10:59

Ook wij vinden de voorpret net zo leuk als het reizen zelf. Klopt wel dat ik (man) naar de eerstvolgende vakantie kijk en Jolanda mijn vrouw inderdaad al veel verder aan het plannen is…moet ik soms afremmen i.v.m. de vakantiedagenbeperking 😉

Antwoord
Jenny - IkReis 24 februari 2017 - 17:20

Ik plan mijn vliegtickets meestal 9 maanden vooruit, maar verder plan ik eigenlijk niks. Een beetje spontaniteit is ook fijn!

Antwoord
Judith | Worldwife.nl 25 februari 2017 - 10:55

Leuk om te lezen! Ik vind de voorpret heerlijk en langere vakanties boek ik dan ook ruim van te voren. Stedentrips kunnen heel spontaan ontstaan maar meestal plan ik toch wel een aantal maanden van te voren.

Antwoord
Ilse-avonturensparen 25 februari 2017 - 11:40

Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars toch? Gelezen met een lach! Bij ons is er ook een typische verdeling, ik noem 10 ideeen en zoek alles uit, manlief geeft de klap op de vuurpijn!

Antwoord
Yvonne 26 februari 2017 - 21:37

Leuk en totaal herkenbaar wat betreft de vrouwenkant van het verhaal voor mij zelf. Ik boek 11 maanden voor vertrek de vliegtickets, als ze net online zijn gekomen en dus nog betaalbaar zijn in de schoolvakanties. Kort daarna boek ik de accommodaties, als alles nog vrij is en ik de beste deals bij de fijnste plekken nog kan vinden voordat de rest van Nederland wakker wordt. En dan leun ik tevreden achterover, om me te bedenken waar we met het geld dat ik nu bespaard heb in de herfstvakantie of de meivakantie naartoe gaan, haha… of allebei. 😉

Antwoord
Dasja 27 februari 2017 - 21:20

Tjsa dat vrouwenbreinen en mannenbreinen anders werken dat staat als een paal boven water. Het vooruit plannen is bij ons een beetje anders aangezien we continu op reis zijn. Het vervelende hier is dat onze plannen bijna elke dag veranderen. Oke, in grote lijnen is het hetzelfde maar vooral mijn vrouwenbrein is altijd actief met wat als we dit gaan doen, of toch dat?

Antwoord
Denise - Follow my footprints 27 februari 2017 - 22:54

Hahaha, superleuk om te lezen, ook al herken ik niet alles. (Wel in mijn omgeving overigens.) Nou ja, ik ben inmiddels al weer een paar jaar alleen met de kinderen, dus ik mag het lekker zelf bepalen, hoewel ook dat niet eens helemaal waar is. De kinderen bepalen meer dan je denkt.
Heel lang vooruit boeken heb ik nooit gedaan. Met mijn ex er nog bij boekten we de drieweekse vakantie met de kinderen meestal pas een maand van te voren, maar toen zaten we nog niet aan de schoolvakanties vast. Maar ook in mijn eentje met de kinderen boekte ik 2 jaar geleden ook nog gewoon een paar dagen van te voren onze zomervakantie naar Turkije.
Nu heb ik onlangs een midweek in de zomervakantie geboekt en dat vind ik heel vroeg. Ik merkte echter dat heel veel al vol zat en ik voelde al een tijdje onrust omdat iedereen om me heen het al geregeld leek te hebben. Ach, bij mij komt er altijd wat. Begin januari had ik nog niks staan en vlak erna vloog ik naar Thailand. Ook op het laatst geregeld. Inmiddels staan er nog 4 reizen vast; maar wel allemaal maar een paar dagen helaas, en niet allemaal vakantie.

Antwoord
ivonne 28 februari 2017 - 09:41

Ik ben inmiddels niet meer gebonden aan het hoogseizoen en bovendien werken zowel mijn man als ik op project basis. Ik maak me er nu druk om dat ik niet zo lang van te voren kán plannen omdat we vaak nog helemaal niet weten wie van ons 2 er waar werkt, terwijl Frank “wel ziet hoe het loopt”. 🙂 De vergelijking in jullie verhaal klopt dus wel voor ons, zelfs nu nog.
Uiteindelijk zijn we altijd goed terecht gekomen, al is het natuurlijk niet altijd waar we eigenlijk naartoe wilden omdat het seizoen voor die bestemming totaal fout was. Ik vind er eigenlijk maar 1 nadeel aan (buiten de voorpret). Vliegtickets, autohuur en accommodatie zijn kort van te voren een stuk lastiger te vinden voor een schappelijke prijs. Ach ja…..er zijn ergere dingen

Antwoord
Esther 28 februari 2017 - 16:32

Wat een leuk concept en verhaal! Ik herken er wel redelijk veel in. Ook bij mij begint het rond november en december te kriebelen en ga ik me oriënteren op de zomervakantie. Mijn man is daar nog totaal niet mee bezig op dat moment. HIj zou in juni ook pas voor eens gaan nadenken over de zomervakantie. Ik besteed ontzettend veel tijd aan een bestemming, route en accommodatie uitzoeken, omdat ik dat bijna net zo leuk vind als de echte vakantie. Ik vind het een dan een uitdaging om de leukste plekjes en accommodaties te vinden. Dit jaar gaan we met een camper rondreizen. Een deel is vastgelegd en een deel ook nog niet. Ik ben heel benieuwd hoe dat bevalt.

Antwoord
Diana | Stripe Away 28 februari 2017 - 17:20

Herkenbaar! Ik ben altijd wel aan het kijken en wat ik na de komende vakantie of reis nog meer kan plannen ?. Bij mij is het ook 50/50 kwa plannen. De ene keer boek ik maanden van te voren het vliegticket en vorige keer voor Thailand 1,5 maand van te voren – ik ga echt op de koopjes. Ik probeer ook altijd wel op te schrijven wat ik echt wil zien of mee wil maken – en dan wil ik er ook veel vanaf weten. Maar ik hou ook van hele spontane dingen. Dus ligt er maar precies welke bestemmingen etc.

Antwoord
Kelly | Dutchie on the Road 28 februari 2017 - 18:34

Ik ben best een lastminute boeker. Vorig jaar boekte ik vijf weken voor vertrek een retourtje Bangkok en moest vervolgens alles nog regelen. Ik legde de eerste twee weken vast en de laatste week heb ik ter plaatse geregeld. Dat werkte prima 🙂 . Ik reis alleen dus hoef ook geen rekening te houden met een partner. Dat wil echter niet zeggen dat ik er niet mee bezig ben. Ook ik kan me maanden van te voren gaan oriënteren, om vervolgens op het laatste moment een beslissing te nemen.

Antwoord
Mirre 1 maart 2017 - 11:48

Haha, gelukkig gaat het er bij ons nooit zo aan toe. Wij zijn allebei op-de-bonnefooi-reizigers. Vliegticket boeken en de rest zien we ter plekke wel…

Antwoord
Aniek - travelwriter.nl 1 maart 2017 - 16:36

Haha, leuk om te lezen! Mijn vriend vind eigenlijk alles wel prima, zolang ik het maar regel. Oh ja, als er maar gefietst kan worden. En er een racefiets mee mag. 😉 Vaak boeken we last minute, dus gelukkig zijn er ook genoeg niet-fietsgerelateerde reizen. 🙂

Antwoord
Sanne 2 maart 2017 - 23:30

Super leuke rubriek om van jullie zo te lezen! Echt mee doorgaan 🙂

Antwoord
Marcella 3 maart 2017 - 11:54

Leuk om te lezen! Wij bepalen het echt samen waar we naartoe willen. Het reisvirus zit bij beide even diep denk ik 😉 Maar Jan gaat wel graag zo vaak mogelijk terug naar Amerika, en dat praat ik dan uit zijn hoofd omdat ik vind dat er nog zoveel te ontdekken valt. De komende jaren dus even geen Amerika voor ons 😉

Antwoord
Mannen vs vrouwen: De lange autorit – Vadersopreis 30 maart 2017 - 21:22

[…] Lees ook de vorige column over vakantiekeuzestress! […]

Antwoord

Leave a Comment